En juridisk, politisk och moralisk absurditet riktad mot Kuba

USAs kongress
Foto: Kevin McCoy, CC BY-SA 2.0 wikimedia commons

En juridisk, politisk och moralisk oförskämdhet mot Kuba

Enligt lagförslaget kan Kuba inte tas bort från listan förrän den revolutionära regeringen ”faller”. Och inte bara det, det måste också finnas en regering som tillfredsställer ultrahögern i Miami.

Den 12 januari lades ett lagförslag fram i representanthuset i USAs kongress för att försöka hindra att Kuba stryks från den ökända listan över länder som sponsrar terrorism, en lista som landet aldrig borde ha funnits med på.

Detta lagförslag har inget att göra med terrorism, utan är helt enkelt ett fascistiskt politiskt drag för att stoppa en strykning från listan, som är oundviklig och kommer att ske. Det är en följd av den intensiva kampen mot Kubas plats på listan och segern för progressiva presidentkandidater i Mexiko, Chile, Honduras, Colombia och Brasilien, med ett internationellt klimat som skiljer sig väldigt mycket från Bolsonaros, Uribes och Piñeras tid.

Vad är denna lista över ”länder som sponsrar terrorism”?
”Länder som stöder internationell terrorism” är en beteckning som USAs utrikesdepartement ensidigt använder på stater som regeringen i Washington anser samarbeta med ”terroristorganisationer”, som i sin tur ensidigt definieras av dem själva. Att hamna på listan innebär att utsättas för stränga sanktioner av alla de slag.

De ”terroristorganisationer” som USAs regering anger är bland andra:
– Al-Qaida
– Islamiska staten i Irak och Levanten, Libyen
– Nationella befrielsearmén (ELN), Colombia
– Sendero Luminoso (PCP-SL), Peru
– FARC-EP, Colombia
– Euskadi Ta Askatasuna (ETA) Spanien, Frankrike
– Revolutionär kamp, Grekland
– Folkets revolutionära befrielseparti, Turkiet
– Continuity Irish Republican Army (CIRA), Irland
– Real Irish Republican Army (RIRA), Irland
– Ansar al-Shari’a i Derna, Libyen
– Ansar al-Sharia Tunisien, Egypten
– Ansar Bait al-Maqdis, Egypten
– Ansaru, Nigeria
– Boko Haram, Nigeria
– al-Mulathamun-brigaden, Algeriet
– Shurarådet i Jerusalem, Egypten

[för en fullständig lista se State Departments hemsida]

Som framgår är alla dessa organisationer motståndare till USA, särskilt till dess internationella politik. Ingen organisation som stöder USA, oavsett hur våldsam den är, betraktas som terrorist någonstans i världen. Vi kan nämna sådana monstruösa grupper som:

German Alternative, Black Centurias, Proudhon Circle, Combat 18, National Socialists Action Front/National Activists, South African National Front, Nationalist Front, Gesinnungsgemeinschaft der Neuen Front, Revolutionary Nationalist Groups, Jeune Europe, Jewish Defence League, World League for Freedom and Democracy, Lincoln-88, Grey Wolves, Civic Action Movement, Pro Chemnitz-rörelsen, Militant Organisation of Russian Nationalists, Combat Terrorist Organisation, Ryno-Skachevsky Gang, Pegida UK, Posse Comitatus, Rastriya Swayamsevak Sangh, White Society-88, Russian People’s Union, Volkssozialistische Bewegung Deutschlands/Partei der Arbeit m.fl., som aldrig nämns i de av imperialisterna kontrollerade media, och som än mindre ”exkommuniceras” av USA som terroristorganisationer.

Samtidigt är det bara Kuba, Nordkorea, Iran och Syrien som finns med på listan över ”länder som stöder internationell terrorism”.

Specifikt vad är det Kuba anklagas för?
Kuba togs med 1982 (under Reaganadministrationen), togs bort 2015 (Barack Obama) och las till igen 2021 (Donald Trump). Kuba hade listats för att ha tillhandahållit medicinsk vård och politiskt stöd till medlemmar av FARC och ETA, även om Kuba inte tillhandahöll vapen eller paramilitär utbildning till dessa organisationer. Kuba lades till på listan igen den 12 januari 2021. Utrikesminister Mike Pompeo förklarade att ”Kuba upprepade gånger gett stöd till internationella terroristhandlingar” genom att hysa US-amerikanska flyktingar och colombianska rebelledare. Kubas stöd till Nicolás Maduro under presidentkrisen i Venezuela var ytterligare en anledning att lägga till landet på listan, eftersom Maduros regering har skapat ”en tillåtande miljö för internationella terrorister att leva och frodas i Venezuela”. Den nya utnämningen skedde bara åtta dagar innan Trumps presidentskap upphörde den 20 januari. Det hade talats mycket om Havannas påstådda och aldrig bevisade ”ljudattacker”, som nu är bortglömda och som aldrig förnekats som lögn.

Vem stöder detta ad hoc-förslag för att förhindra att Kuba stryks från listan?
Freedom Caucus, ett uttryck för fascism i USAs kongress. Freedom Caucus (Caucus avser en gruppering inom ett parti, t.ex. latino caucus) består av konservativa republikanska ledamöter i USAs representanthus. Det ses allmänt som det mest konservativa och högerextrema blocket inom det republikanska partiet i representanthuset. Freedom Caucus bildades i januari 2015 av en grupp konservativa och medlemmar av Tea Party-rörelsen, med målet att flytta det republikanska ledarskapet längre åt höger. Dess första ordförande, Jim Jordan, beskrev det som en ”mindre, mer sammanhållen, smidigare och mer aktiv” grupp av konservativa representanter.

Det ligger längst ut till höger på det politiska spektrumet, där vissa medlemmar har högerpopulistiska åsikter, som motstånd mot invandringsreformer, och andra är öppet fascistiska. Gruppen intar hårda konservativa ståndpunkter och förespråkar socialkonservatism och en liten regering.

Senare ändrade Freedom Caucus inriktning och prioriteringar till total lojalitet med Donald Trump och blev ännu mer högerorienterad och ultranationalistisk, men mindre bunden av politiska principer – om den någonsin haft några. Denna grupp stöder kandidater till representanthuset genom sin politiska aktionskommitté House Freedom Fund (mycket pengar, baby).

Det säger sig självt att denna grupp är en svuren fiende till Kuba och dess folk och är nära knuten till den kubansk-amerikanska ultrahögern i Miami och andra delar av USA.

Mer än 15 medlemmar av Freedom Caucus kommer att stödja och söka stöd för denna ”lagstiftning” som presenterats av ultrahögerns representant Maria Elvira Salazar (FL-27).

Lagförslaget H.R. 314, ”Fighting Oppression until the Reign of Castro Ends”, även känd som FORCE Act, skulle hindra president Joe Biden från att normalisera förbindelserna med Kuba om inte ”frihet och demokrati återställs på ön”. Med andra ord kan Kuba inte tas bort från listan förrän den revolutionära regeringen ”faller”. Nej, inte bara det, det måste också finnas en regering som bara tillfredsställer ultrahögern i Miami.

Senatens version av lagförslaget lades fram under den förra sessionen av senator Marco Rubio (R-FL) tillsammans med senatorerna Rick Scott (R-FL) och Ted Cruz (R-TX). H.R. 314 skulle förhindra att Kuba stryks från listan över stater som stöder terrorism tills landet uppfyller kraven i avsnitt 205 i FREEDOM Act (den kriminella Helms-Burtonlagen) (P.L. 104-114). Enligt avsnitt 205 i FREEDOM Act ska Kuba uppfylla följande villkor:

1. Frige alla ”politiska fångar” och tillåta internationella människorättsorganisationer att undersöka kubanska fängelser.
2. Övergång från ”Castroregimen” till ett system som garanterar det kubanska folkets rätt att uttrycka sig fritt.
3. Åtagande om ”fria och rättvisa val”.

Det är onekligen slående att ingen, absolut ingen av dessa tre punkter har något som helst att göra med terrorism, inte ens indirekt.

Det är samma krav som måste uppfyllas för att häva embargot och sanktionerna mot den kubanska regimen. Med andra ord tvingar detta lagförslag ”Castro/Díaz-Canel-diktaturen” att följa USAs gällande lagstiftning, inte Kubas, och försöker återföra Kuba till vad det var före 1959, ett USA-protektorat, vilket naturligtvis aldrig kommer att ske.

Representanten Salazar stöds av representanterna Mario Diaz-Balart (FL-25), Carlos Gimenez (FL-26), Nicole Malliotakis (NY-11), Alex Mooney (WV-02), Stephanie Bice (OK-05) och Neal Dunn (FL-02), Kat Cammack (FL-03), Michael Waltz (FL-06), Michael McCaul (TX-10), Ken Buck (CO-04), Burgess Owens (UT-04), Darrell Issa (CA-48), Mark Rutherford (FL-05), Steve Womack (AR-03) och den bosatta kommissionären i Puerto Ricos Resident Commissioner Jenniffer González-Colón.

Maria Salazar presentar lagförslag H.R. 314 ”FORCE” för att Kuba inte ska kunna strykas från USAs terrorlista. Foto: hennes hemsida

”Den ’totalitära kommunistregimen’ på Kuba är ett ständigt närvarande hot mot USAs nationella säkerhet”, sade representant Salazar och tillade att ”Castros regim fortsätter att subventionera och ge ekonomiskt och militärt stöd till dåliga aktörer i hela Latinamerika”.

”FORCE-lagen garanterar att ingen utrikesminister eller president kan stryka Kuba från listan över statliga sponsorer av terrorism förrän landet uppfyller minimikraven för ett fungerande och fritt samhälle”, och att ”denna lagstiftning är inte bara viktig för den kubanska exilgemenskapen i 27:e distriktet, utan även för tusentals av mina väljare som också kommer från länder som direkt subventioneras av Havanna”, tillade kongressledamot Salazar.

”Kuba har spelat en viktig roll i att hota USA genom att under årtionden underblåsa instabilitet i hela Latinamerika, stödja hänsynslösa diktatorer som Nicolás Maduro och Daniel Ortega och driva på massutvandring som gynnar den illegitima regimen och dess ondskefulla allierade i det kommunistiska Kina, Ryssland och Iran”, säger senator Rick Scott, före detta guvernör i Florida. ”Tyvärr har Obamas och Bidens försonande politik bara förvärrat läget genom att stärka den ondskefulla kommunistregimen och finansiera det fortsatta förtrycket, fängslandet och tortyren av hundratals fredliga kubaner, inklusive tonåringar”, sade senator Scott.

C. Giménez, representant M. Diaz-Balart, representant N. Malliotakis och andra högerextrema politiker i Florida uttalade sig i liknande termer.

”Biden-administrationen bör behålla ’Castro-regimen’ på listan över statliga sponsorer av terrorism för att den… olagligt dömt ’tusentals politiska fångar i summariska rättegångar’ efter protesterna den 11 juli 2021”, hävdade representant C. Giménez.

Om det inte var så allvarligt skulle man vilja skratta.

María Elvira Salazar representerar Floridas 27:e distrikt i USAs kongress, som omfattar flera städer och orter i Miamidistriktet. Hon är medlem i representanthusets utskott för utrikesfrågor och småföretag.

Solidaritetsorganisationer med Kuba och ett betydande antal US-amerikanska politiker med en rimlig grad av mental hälsa och förnuft kommer att motsätta sig att denna antikubanska monstrositet antas och genomförs.

Vi anser dessutom att det är troligt att Kuba kommer att strykas från denna ödesdigra lista under innevarande år – så starkt är det avståndstagande det väcker, inte bara i USA utan också i hela Latinamerika och världen.

José R. Oro*, Prensa Latina 230128 /cv

*Kubansk ingenjör bosatt i USA.

Una impudicia legal, política y moral contra Cuba