Twitter censurerar Kuba

CIA logga i golvet
Foto: Wikimedia commons

Twitter fick instruktioner om censur som inkluderar Kuba

Dokumenten #TwitterFiles, som läckt ut till journalister, visar att USAs underrättelsetjänster, Pentagon och utrikesdepartementet samordnade psykologisk krigföring med Twitter. Samtidigt betalade FBI företaget för att ta hand om dess förfrågningar.

Detta offentliggjordes på samma sociala nätverk av Bruno Rodríguez Parrilla, Kubas utrikesminister och medlem av kommunistpartiets politbyrå, när han synliggjorde fördömandet från Substacks redaktör Matt Taibbi, som avslöjade att ”i de långa listorna över konton som Twitter fått med anvisningar att censurera finns kubanska användare, «markerade för moderering eller digital avrättning»”.

Taibbi hävdar också att ”USAs regering stod i ständig kontakt inte bara med Twitter utan med praktiskt taget alla större teknikföretag… Dessa inkluderade Facebook, Microsoft, Verizon, Reddit, till och med Pinterest och många andra”, skrev Rodríguez.

Rodríguez Parrilla upprepade det fördömande av blockaden som han gjorde i FNs generalförsamling under presentationen av utkastet till resolution A/77/L.5, med titeln ”Nödvändigheten av att avsluta det ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad som Förenta staterna har infört mot Kuba”, den 3 november 2022:

Jag upprepar klagomålet jag gjorde till #FN den 3 november och jag kräver ett svar. #TwitterFiles (4/4) pic.twitter.com/nZczMcilXn

— Bruno Rodríguez P (@BrunoRguezP) 27 december 2022

”Den 24 oktober använde de transnationella USA-företagen Twitter och Meta (Facebook), som nu har en antikubansk republikansk senator bland sina toppchefer, samtidigt censuråtgärder mot kubanska offentliga medier och användare. De markerade publikationer som därmed fått begränsad räckvidd i nätverken och eliminerade konton som är kritiska till de destabiliserande operationerna mot vårt land. Det var en selektiv, samordnad åtgärd som kränker kubanernas rätt till yttrandefrihet och som uttrycker att dessa företag är underordnade USA-politikers godtycke.”

Angående USA-politikens tentakler och räckvidd noterade den US-amerikanska journalisten och författaren Matt Taibbi att USAs underrättelsetjänster krävde att plattformen skulle censurera utrikespolitiska artiklar som gick emot den av Washington godkända berättelsen, rapporterar Russia Today.

”Filerna visar att FBI agerar som portvakt i ett omfattande program för övervakning och censur av sociala medier, som spänner över byråer i hela den federala regeringen, från utrikesdepartementet till Pentagon och CIA”, konstateras i tråden på Twitter, som ”hade så många kontakter med så många byråer att cheferna tappade räkningen”.

Särskilt inför presidentvalet 2020, skriver han, ”överöste de federala myndigheterna Twitter med förfrågningar och skickade listor på hundratals ’problematiska’ konton”. ”Det fanns så många statliga förfrågningar att Twitters anställda var tvungna att improvisera ett system för att prioritera dem”, konstaterar han.

Han rapporterade även att FBIs New York-kontor till och med skickade förfrågningar om ”namn och användar-ID” på en lista över konton som namngavs i en artikel i [vänstermediet] Daily Beast, och höga chefer sa att de ”känner sig helt bekväma” med att göra det.

FBIs klagomål beskrevs nästan alltid som ett ”möjligt brott mot användarvillkoren”, förklarade författaren.

”Utländsk inblandning” var motiveringen för att utöka modereringen, sade Taibbi. Han tillade också att seniora tjänstemän på det sociala nätverket var ”under ständig press att bekräfta teorier om utländsk påverkan”, men att de ofta inte kunde hitta bevis för överträdelser.

Här hänvisar författaren till ett mejl från en anställd som skriver att han ”inte hittade några kopplingar till Ryssland” i de konton som underrättelsetjänsten listade, men föreslog att han skulle kunna ”brainstorma” för att ”hitta en starkare koppling”.

En toppanställd på Twitter medgav att regeringens ”aggressiva” krav på validering av teorier om utländskt inflytande inte längre kunde motstås: ”Vårt fönster” för självständighet håller på att stängas, sa han. (https://t.co/9X6nzKtdFG — Matt Taibbi (@mtaibbi) 24 december 2022)

Granma 221227 /cv

Twitter recibió indicaciones de censura que incluyen a Cuba