Ett annorlunda 1:a Maj på Kuba

Foto: Andy Jorge Blanco / Cubadebate

1:a Maj på Kuba

Den stora centrala 1 maj-demonstrationen ställs in på grund av blockaden och ersätts av lokala evenemang som pågår fram till fredagen den 5 maj.

Det traditionella solidaritetsmötet i Havannas kongresspalats med anledning av den internationella arbetardagen inleddes lördagen den 29 april. Fackförbundet CTC meddelade vid en presskonferens på onsdagen att 1 000 internationella och 200 kubanska delegater från 58 länder väntas delta i det fyra dagar långa evenemanget. Men den viktiga demonstrationen den 1 maj i huvudstaden ställs in på grund av ”den komplicerade ekonomiska situationen och särskilt den begränsade bränsleförsörjningen”, förklarade CTC: s generalsekreterare Ulises Guilarte de Nacimiento.

Se uttalande från Solidaritetsmötet här 

Ända sedan revolutionen segrade har Kuba alltid varit den plats på hela den amerikanska kontinenten där de största 1 maj-demonstrationerna har ägt rum. På grund av coronaviruspandemin kunde evenemanget bara äga rum online 2020-21, men 2022 marscherade cirka 900 000 deltagare åter för internationell solidaritet och mot USA: s blockad under mottot ”Kuba lever och arbetar”.

Washingtons ekonomiska krig är den främsta orsaken till bränslebristen som tvingar Kuba att vidta åtstramningsåtgärder, förklarade energiminister Vicente de la O’Levy förra veckan i kubansk tv. Ambulanser, skördearbete och upprätthållande av varuförsörjningen är högsta prioritet. Istället för de centrala jättedemonstrationerna blir det därför många mindre evenemang i distrikt och kommuner, företag och utbildningsinstitutioner den 1 maj, meddelade CTC-chefen. Mobiliseringen kommer att genomföras av grannskapsorganisationer, bondeförbundet och fackföreningarna med minimal användning av transportmedel.

Det internationella mötet för solidaritet med Kuba och mot imperialismen är en blandning av demonstration och förberedelse till handling: 200 år efter att Monroedoktrinen, där USA slog fast sin bestämmanderätt över Latinamerika, presenterades. Konferensen i Kongresspalatset pågår till den 2 maj. Det centrala temat är samordning av globala åtgärder mot USA:s blockad. Dessutom kommer företrädare för fackföreningar, sociala rörelser och solidaritets-organisationer också att diskutera kampanjer till stöd för folken i världens länder ”i en politisk situation som präglas av högerns offensiv”, betonade CTC: s sekretariatsmedlem Ismael Drullet Pérez till pressen på onsdagen.

Efterskrift torsdag 4 maj:

 Dåligt väder har gjort att många av de lokala evenemangen skjutits upp till fredagen den 5 maj, som blir en arbetsfri dag. Fackets Trabajadores.cu var full av artiklar igår om hur man gör saker i varje provins: https://www.trabajadores.cu

Å andra sidan gladde kubanerna sig över att regnen äntligen hade kommit, eftersom flera provinser är drabbade av torka.

Artikeln översattes från Junge Welt av Dann Simonsen, som också skrev det lilla efterskriften. Betty Möller översatte från danska.

Dansk-Kubanska Föreningen 230504

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72