Facit av Venezuelamötet i Jönköping – samt hela mötet inspelat

Moira Mendez-Romero på det mycket lyckade mötet om Venezuela i Jönköping

Det var med spänd förväntan vi infann oss till mötet med Moira Mendéz-Romero från Venezuelas ambassad. Mötet hade ådragit sig Fredrik Malms, utrikespolitisk talesman för liberalerna, raseri. Han drog igång ett drev mot ABF, (en av arrangörerna) och sina speciella hatobjekt, Kuba och Venezuela. Malm ansåg det ”bisarrt” att ett sådant möte fick hållas och krävde i bryska ordalag att ABF skulle stoppa det. Malm skriver: ” därför måste Socialdemokraterna och ABF:s ledning agera för att en gång för alla sätta stoppa för den här propagandan som pågår inom ABF.”

Malms svans hakade på i Facebook och här föreslogs att ABF skulle läggas ner och personalen skickas till arbetsläger i Nordkorea. Också SvT och SR borde läggas ner. Sedan var det okvädningsord om Venezuela, Kuba, kommunister, socialdemokrater, ABF mm mm. Lokala medier kontaktades av upprörda liberaler. Och själva målsättningen med alla inlägg och påtryckningar var att mötet skulle stoppas! (se gärna Fredrik Malms tråd på Facebook – det är en skrämmande läsning.)

ABF hade under de senaste 24 timmarna utsatts för mail och telefonpåringningar med uppmaningar och hot om att ställa in mötet. Av de som hörde av sig var en del öppna och andra anonyma. Men ABF backade inte. Lokalradion gjorde en intervju med ABF (för själva mötet visade det inget intresse). I intervjun ifrågasattes ABF om hur de kunde hyra ut till sådana vänsterextremistiska grupper som Svensk-Kubanska och Kommunistiska Partiet. Men ABF:s representant klarade intervjun utmärkt.

Mötet genomfördes i god ordning. Liberalerna, som öst ur sig sitt hat på sociala medier, kunde tydligen inte mobilisera några anhängare. Inte en enda dök upp för att ”ställa Venezuela mot väggen”.

ABF:s största samlingslokal var fylld till sista plats. Moira Mendéz-Romero redogjorde klart och konkret för händelseutvecklingen. Hur den inhemska överklassen, i samarbete med reaktionära regimer med USA i spetsen, med sanktioner försöker framkalla svält, misär och desperation. Hur man bedriver ett intensivt mediekrig. Hur man förbereder opinionen på en ”humanitär intervention” (som i Libyen, Irak med flera). Hur imperialismen hittills misslyckats med sina olika strategier; genom val, genom våldsamma kravaller, genom utsvältning. Hur USA tvingat oppositionen att i sista stund vägra att skriva på det avtal som framförhandlats med regeringen. Hur det militära alternativet återstår, eftersom inte ens oppositionen tror att man kan vinna i demokratiska val.

Moira fortsatte med att svara på en lång rad frågor från den intresserade publiken. Om hur presidentmakten ser ut i Venezuela, om Nationalförsamlingen och Konstitutionen, om Sveriges roll och om mycket annat.

Det blev till ett av de största och bästa politiska möten som hållits av någon vänsterorganisation i Jönköping på senare tid. En påtagligt nöjd publik gick därifrån några timmar senare. Med ökad kunskap och ökat stöd till Venezuela och president Maduro. Med ökad kunskap om liberalernas inställning till yttrande- och mötesfrihet.

Detta var det andra försöket inom några månader att i Jönköping försöka hindra avvikande uppfattningar från att framföras. I november vägrade ”Människorättsdagarna” att tillåta en föreläsning av Inger Styrbjörn, präst i Svenska Kyrkan, om barns rättigheter i Palestina och Kuba. Också ett bokbord från Svensk-Kubanska hindrades. Vi delade ut hundratals flygblad utanför och inne på mässan om detta. Vi fick in flera insändare i ämnet och mötet hölls istället i gott samarbete med studieförbundet Bilda i Immanuelskyrkan.

Båda dessa försök att censurera oss, vändes istället till framgångar för vår sak. Det är en viktig lärdom för framtiden, då vi får räkna med alltfler attacker på mötes- och yttrandefriheten.

Vi vill tacka Venezuelas ambassad för ett utmärkt framträdande. Vi vill tacka ABF för att de stod pall mot liberalernas försök att hindra det fria ordet. Och vi vill tacka Malm och hans kumpaner för att de ökade intresset för mötet och avslöjade sig själva!

I denna länk finns hela mötet, inklusive frågestund, inspelat. Spanska med översättning till svenska. Nästan två timmar Se hela mötet på YouTube på spanska/svenska