Fake News, Big Data, Facebook, WhatsApp 2.0

Att förstå den ”demokratiska övergång” som USA försöker få till. Manipulation för att vinna val.

 

1. Lär vi av historien eller är vi dömda att upprepa den?

2. På fem fronter attackeras de progressiva regeringarna:

  1. Statskupper, eller försök till statskupper. Har använts mot Chávez i Venezuela, Correa i Ecuador, Zelaya i Honduras och försök till att splittra Bolivia under Evo Morales.
  2. ”Law-fare”, att utnyttja ”rättsväsendet” för att eliminera ledare som man inte lyckats bli av med på annat sätt. Har använts mot Lugo i Paraguay, Rousseff i Brasilien, Correa i Ecuador. (Dessutom Cristina Kirchener i Argentina, Jorge Glas i Ecuador, Lula i Brasilien, med flera.)
  3. Terrorism. Mobiliseringar till våld (Venezuela, Nicaragua), infiltration av paramilitärer i Venezuela (från Colombia), Nicaragua (från Honduras), mordförsök (mot Nicolás Maduro i Venezuela).
  4. Sabotage av ekonomin. Blockad, attacker på valutan och främja svarta marknaden.
  5. Desinformation, mediemanipulation, fake news, big data, bots, sociala medier.

3. Våra svar har begränsats till att gå på defensiven. Bara några få har klarat attackerna och överlevt, då genom att mobilisera folket. I Venezuela stoppades kuppen genom en massiv folklig mobilisering. Terrorn på gatorna stoppades av valet till en Konstituerande Församling och mordförsök på president Maduro misslyckades, tack vare säkerhetsåtgärder. I Bolivia försökte högern få till en delning av landet genom en folkomröstning. De progressiva ödslar sina krafter för att bemöta dessa kriminella attacker istället för att ägna sig åt sociala reformer.

4. I detta krig, som pågår på alla nivåer, har ett kriminellt desinformationskrig medfört oförklarliga valsegrar i det som varit världens enda stormakt, och i den största makten i Latinamerika. Genom övervakning och informationsspioneri av valmanskåren har den massiva fabriceringen av lögner och löften möjliggjorts. Dessa skickas av falska avsändare (personer som inte finns) och därigenom har nya politiska partier kunnat utnyttja sociala medier i en magisk formel för att få massorna att rösta mot sig själva och sina egna intressen. Sociala medier används för att manipulera och avväpna befolkningen. Därigenom berövas den sitt viktigaste vapen: den folkliga mobiliseringen.

5. För att styra röstandet gäller det att känna de som röstar. I enkäter i Latinobarometern kunde man redan i juni och juli se den överraskning som var på gång i Brasilien. 90 procent ansåg att landet styrdes av ”en mäktig grupp för sina egna intressen”. 44 procent ansåg att demokrati är den bästa styrelseformen, medan 41 procent ansåg att det kvittade lika. 14 procent uttalade sig för ett auktoritärt system och endast 8 procent ansåg att välfärden fördelades rättvist.

Om Latinobarometern visste allt detta om brasilianarna, kan man bara ana hur mycket mer data, ”Big Data”, som Steve Bannon hade tillgång till. Bannon är rådgivaren som såg till att Trump vann och som också var rådgivare åt Bolsonaro. Det räckte med att ljuga hejdlöst via de sociala medierna för att lyfta fram Bolsonaro. /Exempelvis så investerade 30 företag 20 miljoner dollar vardera under Bolsonaros valkampanj i Brasilien för att via sociala medier i massiv skala skicka ut rena lögner anpassade till respektive målgrupp. Det var påståenden som att Arbetarpartiets kandidat skulle legalisera pedofili, var emot familjen, och liknande./

6. Alltså har lögnen blivit medlet för att vinna valen i ”postsanna” valprocesser. I Publico.es räknar Victor Sampedro ut att av det Barack Obama i sin valkampanj 2012 skickade ut var 25 procent bevisligen falskt. 2016 låg Hillary Clinton på 30 procent humbug och hennes rival Donald Trump på hisnande 70 procent rena lögner. Detta görs effektivt genom ”Bots”, robotutsändare som ser ut som verkliga personer och som översvämmar de sociala näten. De skickar ut lögner anpassade efter varje av ”Big Data” identifierad grupp. En fjärdedel av alla tweets som var fördelaktiga för Trump skapades av maskiner. Lögn är inte längre en konst, utan ett program.

(http://www.other-news.info/noticias/2018/11/noticias-falsas-algoritmos-basura/)

7. De progressiva rörelserna måste förstå och på ett innovativt sett kunna neutralisera denna nya typ av kommunikationsbrottslighet. I Venezuela drar TV till sig över 70 procent av publiken och det finns fler mobiltelefoner än invånare. Vi vet inte hur många användare av Facebook, WhatsApp och andra sociala medier som omedvetet förser Imperiets rådgivare med data. Vi hade GIS XXI (Grupo Nacional de Investigaciones Sociales del Siglo XXI), ett fantastiskt verktyg för enkäter. Vi lade ner det. Chávez och Maduro loggade in på Twitter. Det är knappt att ens Miguel Ángel Pérez Pirela /känd venezolansk TV-journalist/ arbetar på detta nya slagfält 2.0.

Vänstern är per definition förtruppen: vi kan inte vara kvar i trossen i denna drabbning som kanske kommer att kosta oss livet.

Luis Britto García, ZonaFranK 181129

https://zonafrank.wordpress.com/2018/11/29/claves-para-la-transicion-democratrica-que-impulsa-eeuu-en-america-latina-fake-news-big-data-facebook-what-sapp-2-0/