FAQ om Kuba

FAQ

De vanligaste frågorna finns besvarade på hemsidan under ”Resor och studier”, därefter ”Allmänt, tips”. Nedan försöker vi svara på lite mer udda frågor som vi fått. Så detta är egentligen inte Frequently Asked Questions, utan mer lite annorlunda frågor som kanske är av intresse.

Hur gör man för att skicka pengar till Kuba?

På grund av USA:s allt hårdare blockad är det färre och färre som förmedlar pengar till Kuba. Under våren 2020 har både Western Union och Swedbank upphört med servicen. Det kan gå i andra banker ibland och ibland inte. Det kan alltså vara värt ett försök. Det här kan ändra sig snabbt. För närvarande bör också dessa alternativ fungera:

  • https://www.fonmoney.com/send-money-to-cuba (klicka på länken för vidare instruktioner).
  • En annan länk är https://www.fonmoney.com/blog/create-and-recharge-ais-card-in-cuba/
  • Se till att den som ska ta emot pengar har ett Forexkort. Sedan kan man sätta in pengar på kontot från Sverige, som personen i Kuba kan ta ut med sitt kort.

Har ni några tips på lämpliga gåvor?

Titta på hemsidan, www.svensk-kubanska.se under ”Resor och studier”, ”allmänt, tips” så finns där en hel del idéer om gåvor till kubaner.

Något som kubaner brukar uppskatta är när man berättar att man är med i Svensk-Kubanska Föreningen och arbetar för solidaritet med Kuba. Mer om det kan du också läsa på hemsidan.

Hur är det att skicka vykort från Kuba till Sverige?

Det kan vara roligt att skicka vykort med fina foton och frimärken. Men tänk på att postgången är långsam och osäker. I många fall hinner resenären hem innan vykortet kommer fram. Ibland kommer vykortet aldrig fram. Så det är lite av en chansning.

Som vinnörd så undrar jag om det finns vingårdar att besöka som turist på Kuba?

Det finns ett kubanskt vin som heter Soroa och som produceras i provinsen Pinar del Rio. Soroa är en vacker ort i just Pinar del Rio. Finns både rött och vitt, Soroa Vino Tinto (”Beaujolais-likt”, enligt AB) respektive Soroa Vino Blanco (”Påminner om enklare italienare.”, AB). Kanske inte världens bästa, men fullt njutbart. Och billigt jämfört med de som Kuba importerar.

Vinerna såldes av Systembolaget under några år i slutet på 90-talet. Aftonbladet skriver 9 oktober 1998: ”De kubanska vinerna hade världspremiär för två veckor sen. Det är för tidigt att säga om Kuba kommer att etablera sig på vinmarknaden, men de har fått en väldigt lovande start.” Och: ”Kuba är trendigt av flera anledningar: cigarrer, rom och inte minst som resmål. Bland höstens nyheter finns flera kubanska viner som får klart godkänt av vinkännare Ragnar Alkemark.”

Om man tittar på Cellartracker så finns där 2008 Bodegas del Caribe Mencía.

I staden Cienfuegos finns en kooperativ ägd bar som heter Casa del Vino på huvudgatan Prado. Bara lokalt producerade (frukt)viner från producenter i regionen som också äger och driver stället. Tokbilligt och av varierande smak och kvalitet men värt ett besök och man kan prova sig igenom hela menyn för under 50-lappen. (2017).

Vi ska vara två veckor i Kuba. Kan ni föreslå en rundresa?

Några dagar i Havanna med Revolutionsmuséet, alfabetiseringsmuséet, vandra i Gamla Sta´n, gå på strandpromenaden Malecon, bara vara, dricka, äta. Blir det för stökigt, ta en taxi till Playas del Este för bad. Enormt utbud av boende. Välj efter tycke och smak. Boka en natt, byt om det inte är bra.

Fortsätt till Playa Giron (Grisbukten): Bada, snorkla, kolla natur, titta på det lilla fina muséet över den USA-ledda invasionen 1961. Finns gott om C.P. (Casa Particular)

Vidare till Cienfuegos. Fin stad, fin gågata (Boulevarden), parken José Martí, Teatro Terry (ev. gå på någon föreställning). Åka ut till stranden, Rancho Luna. Bada. Gå på delfinariet. Simma med delfiner.

Ev. avstickare upp till Escambraybergen. Gå en tur. Alternativt åka till vattenfallen El Nicho från Cienfuegos.

Fortsätta till Trinidad. Vacker kolonial stad. Titta på sta´n. Handla hantverk. Finns massor med boenden och aktiviteter. Åka ut till Playa Ancón. Ev. någon natt på hotell vid stranden. Bada, snorkla.

Till Santa Clara. Che-monumentet och gravarna. Kolla stan. Ev. Varadero för bad och nöjen.

Tillbaka till Havanna. ..

Kan vi ta med pojkvännen till Cayo Largo? Vi ska åka till Kuba och hälsa på vår dotter som är där hos sin kubanske fästman. Vi skulle vilja åka alla fyra till paradisön Cayo Largo och bo på ett fint hotell där. Kan vi ta med fästmannen?

Ja.