FAQ om Kuba

FAQ

De vanligaste frågorna finns besvarade på hemsidan under ”Resor och studier”, därefter ”Allmänt, tips”. Nedan försöker vi svara på lite mer udda frågor som vi fått. Så detta är egentligen inte Frequently Asked Questions, utan mer lite annorlunda frågor som kanske är av intresse.

Hur gör man för att skicka pengar till Kuba?

På grund av USA:s allt hårdare blockad är det färre och färre som förmedlar pengar till Kuba. Under våren 2020 har både Western Union och Swedbank upphört med servicen. Det kan gå i andra banker ibland och ibland inte. Det kan alltså vara värt ett försök. Det här kan ändra sig snabbt. För närvarande bör också dessa alternativ fungera:

  • https://www.fonmoney.com/send-money-to-cuba (klicka på länken för vidare instruktioner).
  • En annan länk är https://www.fonmoney.com/blog/create-and-recharge-ais-card-in-cuba/
  • Eller https://www.aisremesascuba.com/?fbclid=IwAR3SoW8B6_k-nybd4POaanBsHkT8M80zA1A4cKQDqhlFbxr06ksGW5KkoHI (AIS Remesas)
  • Ett annat sätt är att se till att den som ska ta emot pengar har ett Forexkort. Sedan kan man sätta in pengar på kontot från Sverige, som personen i Kuba kan ta ut med sitt kort.

Har ni några tips på lämpliga gåvor?

Titta på hemsidan, www.svensk-kubanska.se under ”Resor och studier”, ”allmänt, tips” så finns där en hel del idéer om gåvor till kubaner.

Något som kubaner brukar uppskatta är när man berättar att man är med i Svensk-Kubanska Föreningen och arbetar för solidaritet med Kuba. Mer om det kan du också läsa på hemsidan.

Hur är det egentligen med de kubanska läkarna?

Människohandel?

Hälsovårdspersonal i en av Kubas ”Henry Reed-brigader”

på väg att rädda liv i främmande land

Sedan en tid driver Trumpregimen en intensiv kampanj mot det kubanska hälsobiståndet. Här havdas att de kubanska läkarna är utsatta för slavhandel. Kampanjen har god hjälp av vissa organisationer och medier också i Sverige. Det har givit upphov till frågor. Så låt oss besvara dem. Vad gäller läkarna och vad är villkoren?

De flesta (40 av 66) länder betalar ingenting till Kuba. Men det vore ju absurt om t.ex. inte det extremt rika Quatar skulle betala det fattiga Kuba. Rika länder som Quatar, Sydafrika, Angola med flera betalar. Fattiga som Haiti, Bolivia och en rad afrikanska stater betalar inte.

Avtalen ser olika ut mellan olika länder. Ofta är det trepartskontrakt mellan Kuba, det sökande landet och PAHO (WHO:s Latinamerikaorganisation) I krissituationer, som nu vid coronapandemin, diskuteras inte ens någon betalning, utan Kuba skickar en kontingent så fort det är praktiskt möjligt. Detta bekräftas i intervjuer med ansvariga i Italien och det står i exempelvis New York Times 2020-04-27.

Man kan ju fråga hur det kommer sig att USA (och till exempel Civil Rights Defenders i Sverige) visar så stor passion för de kubanska läkarnas arbetsvillkor i utlandet? Trump har ju knappast gjort sig känd för att värna om anständiga villkor för anställda. Då skulle han ha fullt upp i USA. De kubanska läkarna är på intet sätt de som har det värst i världen. De ansöker om att åka, de skriver på kontrakt, de åker frivilligt och de tjänar mer i utlandet än hemma. Ändå denna groteska upprördhet! Vad om barnarbete i USA? Vad om barn i Kongo som tvingas gräva fram mineraler till de multinationella företagen? Vad om maquiladoras i Centralamerika? Nej, det är de kubanska läkarna som ställs i fokus, utan att motiven bakom smutskastningen ifrågasätts.

Om en svensk blir utsänd av ABB/ SKF eller något annat företag till utlandet, får hen självklart inte allt det som utlandet betalar till företaget. Lika lite som anställda på konsultbolag får hela summan som företag de är placerade på betalar till konsultfirman. Skillnaden mot de kubanska läkarna är att i de först nämnda fallen går överskottet till privata aktieägare.

Vad gäller då för de kubanska läkarna när de jobbar utomlands?

De får sin fulla vanliga lön som sätts in på ett konto i Kuba som de får ut när de kommer hem. Det gör att många byter hus och en del köper bil när de återvänder.

Under tjänstgöring i utlandet har de mat, bostad, transporter och fickpengar samt en bonus i hårdvaluta. Bonusen utgör ofta ca 25-30 procent av vad värdlandet betalar. Men bonus utgår också om läkaren arbetar i länder som inte betalar något alls.

De 70-75 procent som blir ”över” går dels till personal som arbetar i länder som inte betalar, och dels till att upprätthålla den kostnadsfria kubanska hälsovården.

Att det humankapital som Kuba satsat på sedan revolutionen 1959 genom en fantastisk prioritering av utbildning ger landet inkomster är knappast något att förfasa sig över. Tvärtom. Men USA och dess anhängare vill blockera också denna inkomstkälla, liksom de blockerat så många andra. I syfte att ”framkalla svält och desperation”, som det heter i US-dokumenten. Dvs USA:s mördande blockad skulle då illustrera människokärlek och Kubas läkarbrigader fördömas. Snacka om hyckleri och en upp-och-nedvänd-värld!

Medan Kuba skickar läkare för att rädda liv, skickar USA sina legoknektar för att utplåna liv.

Dessutom driver USA en aktiv kampanj för ”brain-drain”. Det är inte bara kubanska läkare man försöker locka att hoppa av. USA (och andra rika länder) berövar fattiga länder många av de få utbildade dessa har och tar ifrån dessa länder resurser som de så väl behöver. Det förra ifrågasätts, det senare anses som naturligt.

Istället för att smutskastas, förtjänar Kuba beröm och tacksamhet. Kubanerna har räddat hundratusentals liv, de ger hälsovård till fattiga människor som i många fall aldrig träffat en läkare. Vem bör hyllas och vem bör kritiseras?

Zoltan Tiroler 200509 (Fredsdagen. Tack Röda Armén)

 

Hur är det att skicka vykort från Kuba till Sverige?

Det kan vara roligt att skicka vykort med fina foton och frimärken. Men tänk på att postgången är långsam och osäker. I många fall hinner resenären hem innan vykortet kommer fram. Ibland kommer vykortet aldrig fram. Så det är lite av en chansning.

Som vinnörd så undrar jag om det finns vingårdar att besöka som turist på Kuba?

Det finns ett kubanskt vin som heter Soroa och som produceras i provinsen Pinar del Rio. Soroa är en vacker ort i just Pinar del Rio. Finns både rött och vitt, Soroa Vino Tinto (”Beaujolais-likt”, enligt AB) respektive Soroa Vino Blanco (”Påminner om enklare italienare.”, AB). Kanske inte världens bästa, men fullt njutbart. Och billigt jämfört med de som Kuba importerar.

Vinerna såldes av Systembolaget under några år i slutet på 90-talet. Aftonbladet skriver 9 oktober 1998: ”De kubanska vinerna hade världspremiär för två veckor sen. Det är för tidigt att säga om Kuba kommer att etablera sig på vinmarknaden, men de har fått en väldigt lovande start.” Och: ”Kuba är trendigt av flera anledningar: cigarrer, rom och inte minst som resmål. Bland höstens nyheter finns flera kubanska viner som får klart godkänt av vinkännare Ragnar Alkemark.”

Om man tittar på Cellartracker så finns där 2008 Bodegas del Caribe Mencía.

I staden Cienfuegos finns en kooperativ ägd bar som heter Casa del Vino på huvudgatan Prado. Bara lokalt producerade (frukt)viner från producenter i regionen som också äger och driver stället. Tokbilligt och av varierande smak och kvalitet men värt ett besök och man kan prova sig igenom hela menyn för under 50-lappen. (2017).

Vi ska vara två veckor i Kuba. Kan ni föreslå en rundresa?

Några dagar i Havanna med Revolutionsmuséet, alfabetiseringsmuséet, vandra i Gamla Sta´n, gå på strandpromenaden Malecon, bara vara, dricka, äta. Blir det för stökigt, ta en taxi till Playas del Este för bad. Enormt utbud av boende. Välj efter tycke och smak. Boka en natt, byt om det inte är bra.

Fortsätt till Playa Giron (Grisbukten): Bada, snorkla, kolla natur, titta på det lilla fina muséet över den USA-ledda invasionen 1961. Finns gott om C.P. (Casa Particular)

Vidare till Cienfuegos. Fin stad, fin gågata (Boulevarden), parken José Martí, Teatro Terry (ev. gå på någon föreställning). Åka ut till stranden, Rancho Luna. Bada. Gå på delfinariet. Simma med delfiner.

Ev. avstickare upp till Escambraybergen. Gå en tur. Alternativt åka till vattenfallen El Nicho från Cienfuegos.

Fortsätta till Trinidad. Vacker kolonial stad. Titta på sta´n. Handla hantverk. Finns massor med boenden och aktiviteter. Åka ut till Playa Ancón. Ev. någon natt på hotell vid stranden. Bada, snorkla.

Till Santa Clara. Che-monumentet och gravarna. Kolla stan. Ev. Varadero för bad och nöjen.

Tillbaka till Havanna. ..

Kan vi ta med pojkvännen till Cayo Largo? Vi ska åka till Kuba och hälsa på vår dotter som är där hos sin kubanske fästman. Vi skulle vilja åka alla fyra till paradisön Cayo Largo och bo på ett fint hotell där. Kan vi ta med fästmannen?

Ja.