Fem år med Miguel Díaz-Canel som Kubas president

Miguel Díaz-Canel omvaldes på fem år till Kubas president. Foto: Cubadebate

Fem år med Miguel Díaz-Canel som Kubas president

I samband med att Miguel Díaz-Canel omvalts för en andra presidentperiod publicerar vi denna intervju med den kubanske debattören och journalisten Iroel Sánchez

För fem år sedan frågade den argentinska tidningen Página 12 mig om Miguel Díaz-Canel, och detta var mina svar, som jag står fast vid från A till Ö:

Hur uppfattas de förändringar som ägde rum i regeringen och som ledde till att Miguel Díaz-Canel blev president på Kuba?

-Jag tror att de ses som en önskan om kontinuitet i revolutionen. Det är kanske inte så som det ses av majoriteten av medierna utanför Kuba, som har en något morbid förväntan – att se landet utan någon Castro. Men det uppfattas normalt, också med förväntningar. Särskilt för min generation är Díaz-Canel en av oss. En kamrat av enkelt ursprung, som är ingenjör och har studerat vid ett bra universitet, ett av landets viktigaste. Han var universitetslärare, en internationalistisk medarbetare i Nicaragua, han accepterade att arbeta professionellt inom Ungkommunisterna [UJC]. Han tappade aldrig kontakten med verkligheten. Nu har han en enorm uppgift på sina axlar. Men han är ingen laboratorieprodukt och han är i nära kontakt med folket. Han är mycket medveten om landets historiska ögonblick. En kuban från Kuba som är i kontakt med sin samtid, med sitt folk. Jag är övertygad om att han kommer att göra sitt bästa för landet.

Vad kan er första president som är född efter revolutionen erbjuda Kuba?

-Han är en kultiverad, intelligent man som har främjat datoriseringen av samhället, tillgången till internet, användningen av teknik, med en vision som inte är naiv utan kritisk. Han är också bevandrad i kultur- och informationsfrågor och har arbetat inom kommunistpartiets ideologiska avdelning. Jag tror att han kommer att bidra med allt detta i sitt arbete. Han har också kontakt med den intellektuell-a och forskarvärlden; han kommer från en arbetarmiljö som är en av de mest krävande när det gäller vikten av den intellektuella världen på Kuba, i ordets vidaste bemärkelse. Detta är en förmåga som han har och som är kopplad till egenskaperna hos den generation som han tillhör. En högutbildad generation.

Det sägs att Díaz-Canel, när han arbetade ute i provinserna, överraskande brukade dyka upp där folk behövde honom, en praxis som kännetecknade Fidel Castros sätt att närma sig folket. Är detta sant eller är det officiell propaganda?

-Han är inte en man av protokoll, utan en som står nära folket och är öppen för debatt. Av arbetsskäl vet de av oss som har haft kontakt med honom att han är skarp, snabbtänkt, kommer kvickt till kärnan i saker och ting, som alla intelligenta människor. Han är en man som blir rörd, som känner för Fidel, för Raúl, för revolutionen, men framför allt känner han för folket. Och det hänger samman med den legend som skapades och den tillgivenhet han vann bland människorna där han arbetade. Han har inte förlorat denna närhet till folket.

Kan man säga att han är den rätta bron mellan revolutionens gamla generation och den nya?

-Han har uppgiften att leda detta land under de kommande tio åren och kanske lite mer eftersom han måste avsluta en mandatperiod i partiet, vilket Raúl förklarade. När han slutför den uppgiften kommer han att vara i 70-årsåldern och han kommer att vara i sina bästa år, med intellektuell vitalitet, han kommer inte att vara en gammal man. På Kuba finns det en mycket hög andel människor som är över 60 år, 20 procent, och det är därför jag tror att han är en bro mellan generationerna eftersom han befinner sig mellan de som är över 60 och nästa generation som är i 40-årsåldern. Men viktigare än ålder är förmågan att föra en dialog med alla, förmågan att känna till dessa generationers problem och att interagera med dem.

Iroel Sánchez, Facebook 230419 /cv

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1986635501668856&set=a.201240833541674

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72