Mexiko anklagar USA för spioneri

Andrés Manuel López Obrador. Foto: EneasMx (CC BY-SA 4.0)

Mexiko anklagar USA för spioneri

USA är i ordstrid med två av Latinamerikas viktigaste ledare; Brasiliens och Mexikos. Också FN:s generalsekreterare är irriterad då det avslöjats att USA avlyssnar också honom. 

Mexikos president López Obrador fördömde i tisdags att Pentagon spionerar på den mexikanska försvarsmakten och blandar sig i landets inre angelägenheter. Det är en ”attack på landets suveränitet”. Han hävdade också att stormakten filtrerar information som den matar medierna med.

Under sin dagliga presskonferens sa presidenten att ”vi behöver skydda information från marinen och försvaret för vi är utsatta för spionage från Pentagon.”

Vidare sa Obrador att ”många medier i Mexiko ger ut information som de försetts med av DEA, (USA:s byrå för drogbekämpning) och Pentagon”.

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard sa i lokala medier att ”vi kommer att ta itu med detta på lämpligt diplomatiskt sätt och ifrågasätta detta” för att få fler detaljer eller ”i det fall det visar sig vara falsk information, ge besked om det.”

Vid samma tillfälle blev det känt att olika nordamerikanska byråer och myndigheter har infiltrerat mexikanska drogkarteller för att få kunskap om deras operationer. Det utan att samråda med mexikanska myndigheter och det är något som Mexiko nu undersöker. [För övrigt har USA:s knarkmyndigheter aldrig sprängt någon inhemsk knarkliga trots att det är där det mesta knarket i världen konsumeras]. 

Telesur 230419 och SR Ekot 230420

López Obrador acusa a EE.UU. de acciones de espionaje en México

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)