Fortsatt fascistiskt våld i Bolivia

Foto: Christian Jiménez (CC BY 2.0)

Fascistiskt våld i Bolivia

Högerextremister och rasister vägrar erkänna valresultatet som gav socialistpartiet MAS en klar och absolut majoritet i valen för några veckor sedan. Hatobjekt är framförallt kvinnor och politiker från ursprungsbefolkningen.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Bolivia (Oacnudh) fördömde i onsdags det politiska våldet i städerna Montero och Sipe Sipe.

Oacnudh ”fördömer våldsaktioner i Montero och Sipe Sipe och uppmanar till att lösa politiska motsättningar på fredligt och lagligt sätt”, sa representanten. ”Vi kräver respekt för journalister och vi uttalar oss mot varje politisk våldsaktion och mot kvinnor.”

Den internationella organisationen pekade framförallt på hur demonstranter körde över journalister och kvinnor som övervakade demonstrationerna. I staden Sipe Sipe i departementet Cochabamba blockerades för tredje dagen i rad en huvudväg och borgmästaren Maria Heredia kidnappades. Hon nekades till och med akut medicinsk hjälp för att tvinga henne att skriva på ett beslut att lämna över baslivsmedel avsedda för skolluncher till demonstranterna.

Borgmästaren, från socialistpartiet MAS, har tidigare utsatts för våld och trakasserier när demonstranter tillfångatog henne på kontoret 17 november och försökte placera henne på en åsna för att förnedra ”indianen”.

I staden Montero, i provinsen Santa Cruz, ägde våldsaktioner rum mellan 16 och 17 november. De utfördes av politiska motståndare till den nytillträdda borgmästaren från MAS som besegrat den tidigare borgmästaren från kuppregimen.

Efter statskuppen 2019 angreps den kvinnliga borgmästaren Patricia Arce från Sipe Sipes grannstad Vinto, brutalt av högeraktivister. De släpade runt henne på gatorna, klippte av henne håret och kastade färg i ansiktet på henne, samtidigt som de hotade att döda henne.

Patricia Arce är nu vald till senator från Cochabamba och är, efter händelserna 2019, betraktad som en symbol för motstånd mot kvinno- och politiskt våld.

Telesur 201119

ONU condena nuevos brotes de violencia política en Bolivia

Fascister i aktion förra året

Fascistgruppen Union Juveni Crucenista leds av Fernando Camacho

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72