Stöd det orkandrabbade Nicaragua!

Förödelsen på Nicaraguas Atlantkust blev stor. Foto: privat

Stöd det orkandrabbade Nicaragua!

Svensk-Kubanska i Jönköping har alltsedan orkanen Mitch 1998 stött mindre projekt i Nicaragua. Det har varit allt från skolmåltider i grundskolan till kvinnokooperativ, julklappar till barn i fattiga områden och katastrofhjälp. Biståndet har administrerats av Movimiento Comunal, som alltid varit exemplariska med kvitton och dokumentation på hur hjälpen använts.

Efter att orkanen ETA nyligen slog till mot Nicaraguas Atlantkust, fick vi en förfrågan om akut hjälp till byn Laguna Kukalaya som föröddes svårt. Några dagar senare drabbades området av orkanen IOTA. Svensk-Kubanska i Jönköping och enskilda medlemmar i samma stad samt i Helsingborg skickade omgående 5 000 kr. Vi fick inom kort följande rapport (och foton).

”Rapport:

I samband med att Nicaragua drabbades av orkanerna ETA och IOTA i november 2020 donerade Svensk-Kubanska Föreningen omedelbart en summa på 464,00 US-dollar. Med detta finansierades 50 behållare med rent vatten (2 000 liter) och transporten till samhället Laguna de Kukalaya, beläget 60 km söder om staden Bilwi. Med detta får invånarna, förutom vatten, ytterligare 20-liters behållare till 50 familjer. De får rent vatten och behållare som de billigt kan fylla i staden.

För närvarande är källorna, lagunen, floder och havet kontaminerade med döda djur och avfall från alla av orkanen förstörda hus. Förstörelsen av Nicaragua efter de två orkanerna, som kom tätt efter varandra med vindar på 250 km i timmen, är brutal. Det behövs akut internationell hjälp. Regeringens ansträngningar och det lokala styret av ursprungsfolken gjorde att antalet mänskliga dödsoffer var minimalt. Men hjälp med evakuering, härbärgen och återkonstruktion av bostäder kräver stora resurser. Infrastrukturen i form av vägar, kommunikation, hamnar osv har omfattande skador. Mycket av skördarna har förstörts, inte bara i detta område utan i hela landet. Det omedelbara behovet av rent vatten är vitalt för att undvika dödsfall på grund av diarré.

Vi tackar med hela vårt hjärta stödet som vi fått från Svensk-Kubanska Föreningen vid olika akuta händelser, som mycket snabbt svarat på våra förfrågningar.”

Dr. Elmer Zelaya Blandón, Ph.D., Movimiento Comunal, León 201118

Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua (VFSN) lägger ner sin verksamhet och avslutar alla projekt. För dig som vill fortsätta solidaritetsarbetet för Nicaraguas folk finns Svensk-Kubanska, som alltid ställt upp för Latinamerikas progressiva rörelser. Alla anti-imperialister är välkomna till Svensk-Kubanska Föreningen!

Stödet till Nicaragua är viktigt. Det gäller inte bara pengar, utan också att visa att vi inte glömt nicaraguanerna. Solidaritet finns på andra sidan jordklotet! Vill du skicka ett bidrag till ovanstående, så sätt in en valfri summa på ”Mediciner till Kuba” PG 235715-0 eller Swish 123 1823 772. Skriv ”Nicaragua” på meddelandet.

Förödelsen på Nicaraguas Atlantkust blev stor

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)