Gerillan återupptar den väpnade kampen i Colombia efter tvåårig mordvåg

Gerillan återupptar den väpnade kampen efter att Colombias regering under två års tid brutit mot fredsavtalet

Gerillan återupptar den väpnade kampen i Colombia efter att 100-tals av dess medlemmar mördats

Márquez och Jesus Santrich förklarar att FARC.EP återgår till den väpnade kampen: ”Under två år har fler än 500 sociala ledare mördats. Till det kommer 150 dödade f.d. gerillasoldater. Staten visar likgiltighet och ointresse.”

”Vi tillkännager inför världen att den andra Marquetalia (platsen där FARC skapades för mer än 50 år sedan) har påbörjats. Det under skyddet av den universella rätten som gäller alla världens folk att resa sig med vapen mot förtrycket”, säger Márquez på en video som sprids på Internet.

Den som var nummer två i den colombianska gerillan FARC, med täcknamnet Iván Márquez och vars uppehållsort är okänt sedan över ett år, dök upp i torsdags i en video tillsammans med andra före detta ledare för att deklarera ”en ny etapp i kampen”.

Bland de som är med kan man se Seuxis Paucias Hernández, alias Jesús Santrich och Hernan Dario Velásquz, alias El Paisa. Dessa har sedan flera månader upphört med att uppfylla kraven i ”Justicia Especial para la Paz, JEP.

”Vi besegrades inte, vi förlorade inte ideologiskt. Därför fortsätter kampen. Historien kommer att minnas att vi tvingades att åter ta till vapen”, sägs det i en del av den 32 minuter långa videon när manifestet läses upp den 29 augusti.

På inspelningen säger gerillaledaren att de talar från zonen vid floden Inirida, beläget i Amazonas i sydöstra delen av Colombia, nära gränsen till Venezuela och Brasilien.

Márquez ledde FARC:s förhandlingsdelegation under fredssamtalen med Colombias regering i Havanna. Han utsågs till senator av gerillan som omvandlats till ett politiskt parti. En post som han inte tillträdde. I april 2018 var han med på en återträff med tidigare gerillakämpar i Miravalle, i departementet Caqueta, där man sist såg honom i sällskap med El Paisa.

På videon är Márquez klädd i militäruniform och har en pistol vid bältet. Han intygar att beslutet att åter ta upp vapnen är ”en fortsättning av gerillakampen som svar på statens förräderi mot fredsavtalet i Havanna”. Han säger också att de ska söka allians med den andra gerillan i Colombia, ELN (Ejercito de Liberacion Nacional): ”Vi ska försöka samordna styrkan med ELN-gerillan och med de kamrater som inte lagt ner fanan, utan som vill se den vaja i ett fosterland för alla.”

Márquez har tidigare, från hemlig ort, kritiserat beslutet att lämna in vapnen. Något som han betecknar som ett misstag.

I manifestet som han läser upp säger han att detta uppror tagit namn och symboler från FARC. Den riktar inte in sig på soldater eller poliser som ”iakttar respekt för folkets intresse”, utan man siktar in sig på ”denna exkluderande, korrupta, våldsamma maffia-oligarki som tror att den kan fortsätta att täppa till porten till landets framtid.”

Och utifrån detta försäkrar han: ”Staten kommer att lära känna ett nytt sätt som vi opererar på. Vi kommer bara att svara om vi blir anfallna.” Han säger också att: ”vi tar fullständigt avstånd från kvarhållanden av ekonomiska skäl”. Det är en uppenbar hänvisning till kidnappningar. Men istället ska vi söka ”dialog med företagare, jordägare, affärsmän och landets rika för att hitta vägar för deras bidrag till att utveckla samhällen på landet och i samhällen.”

Márquez tillade att sedan fredsavtalet skrev på i november 2016, så har ”gerillans godtrogna avväpning i utbyte mot ingenting” inte stoppat slakten av sociala ledare och tidigare gerilla. Han lägger skulden på staten som inte uppfyllt överenskommelsen.

”Under två år har fler än 500 sociala ledera mördats. Till det kommer 150 tidigare gerillasoldater som mördats inför statens likgiltighet och ointresse.” Och han tillägger: ”Allt detta; fällan, förräderiet, sveket det ensidiga ändringarna av avtalet, frånvaron av uppfyllandet av löftena från staten, de riggade rättegångarna och rättslösheten tvingar oss att gå upp i bergen igen.”

Cubainformacion 190829

Iván Márquez y Jesús Santrich anuncian regreso de las FARC-EP a la lucha armada y proponen alianza con el ELN