Kubansk medicinsk hjälp gynnar invånare i många länder

Arkivbild Cubadebate

Patienter i Bolivia och från grannländerna reser till staden El Alto för att komma till de kubanska läkare som arbetar här sedan 13 år. Det Oftalmologiska centrat ligger på över 4 100 m.ö.h. och hit kommer människor från olika delar av Bolivia, Peru och Chile för att återfå synen.

”Jag är peruanska, de opererade mig nästan på direkten. Tidigare har min man varit här och det blev perfekt. Jag ser jättebra tack vare specialisterna från Kuba och Evo Morales”, sade Diana Valero till Prensa Latina när hon hade genomgått en starroperation. Enligt henne går det snabbt och omhändertagandet är underbart. Hon tillägger att ”många av mina landsmän reser långt för att komma hit. Men det är värt besväret, inte bara för att behandlingen är gratis, utan också för att behandlingen är så effektiv.”

”Mission Mirakel”, som programmet för att genomföra ögonoperationer kallas, introducerades i Bolivia för mer än tio år sedan och har hittills behandlat 700 000 personer i landet, såväl bolivianer som andra. Det berättar chefen för den kubanska medicinska brigaden, Yoandra Muro.

”Jag tog med mig min bror hit. Han är dövstum. Det är inte för att ni frågar mig, men jag är verkligen väldigt nöjd. De är mycket duktiga och vänliga här”, intygar Amelia Arquipa.

Förutom det Oftalmologiska centrat finns en vårdcentral intill där ett 20-tal kubanska specialister arbetar.

Den ovan beskrivna verksamheten finns inte bara här, utan till centrat i bolivianska Beni kommer tusentals brasilianare varje månad för att få träffa och få behandling av kubaner. Och centrat i Tarija tar emot många argentinare som tar sig över gränsen.

Den kubanska medicinska insatsen är frukten av ett avtal som ingicks 2005 mellan Fidel Castro och Bolivias president Evo Morales. Mission Mirakel finns i många andra länder och kubanerna har räddat synen på flera miljoner människor.

Liberación 190802 (nedkortat)