Gurkmeja och chili habanero nya exportprodukter

Foto: Ronald Suárez Rivas , Granma

Pinar del Río utforskar nya exportprodukter

I linje med landets behov av att öka exporten, satsar jordbruket i Pinar del Río på flera grödor som redan går på export eller kan börja göra det inom en snar framtid.

Bland dem framhävs chili habanero, en stark paprika som knappt konsumeras på Kuba men är mycket efterfrågad i andra länder. Ana Luisa Pérez på jordbruksföretaget Cubaquivir, ett av de två i området som experimenterar med denna produktion, förklarade för Granma att man började så i slutet av september i fem växthus, och skörden inleddes i december.

Via exportföretaget Cítricos Caribe, går chili habanero från Cubaquivir två gånger i veckan till Kanada och Europa. ”Hittills har vi exporterat mer än 6,4 ton, med mycket god acceptans”, försäkrar Ana Luisa Pérez. från och med maj månad kan de länder som konsumerar denna chili börja skörda sina egna produktioner. ”Därför ligger efterfrågan på vår produkt mellan november och maj.”

Granma 190507

Agricultura pinareña explora nuevos rubros exportables

 

Gurkmeja – ny exportprodukt

Därför är gurkmeja (kurkumin) så nyttig: minskar risken för hjärt/kärlsjukdomar, naturligt antiinflammatorisk, fördröjer åldrandet, minskar risken för hjärnsjukdomar, kan lindra depression, starkt antioxidant, förebygger Alzheimers.

Jordbruksföretaget Enrique Troncoso i Pinar del Río ska börja exportera en ny produkt: gurkmeja. Sedan tidigare exporterar man träkol och chilipeppar.

Vad är gurkmeja? Investeringsspecialisten Aideli Márquez Padrón förklarar att detta rhizom, eller rotstock, är väldigt bra för hälsan, och har medicinska egenskaper som kan förebygga och lindra olika sjukdomar. [Gurkmeja är också en vanlig krydda i indisk matlagning, ’indisk saffran’.]

Just nu pågår skörden för fullt bland bönder och kontrakterade kooperativ.

Radio Guamá, 190208

Exportará cúrcuma, Empresa Agroindustrial Enrique Troncoso