USA-senator begär marin blockad av Kuba

Den republikanske senatorn Rick Scott uttalade sig på onsdagen för att USA ska blockera den marina trafiken till Kuba för att, som en del av Washingtons växande aggression mot ön, fullfölja oljesanktionerna.

Den f.d. Florida-guvernören och förespråkare av åtgärder mot Kuba, sa i ett uttalande att de påföljder som Trump-administrationen infört för att blockera flödet av olja från Venezuela till Kuba ”inte fungerar”.

Han hänvisade till de sanktioner som tillkännagavs i april mot företag och fartyg i den venezolanska oljesektorn, bland annat några som skeppar olja till Kuba, vars regering han beskrev som en piratekonomi .

Trump-administrationen säger att dessa och andra åtgärder, liksom hot uttalade av presidenten själv om ett ”fullständig embargo” mot ön, är ett svar på att det kubanska stödet gör det möjligt för Venezuelas president Nicolás Maduro att sitta kvar vid makten.

För att motivera fientligheten mot Kuba och intensifieringen av den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad som Washington införde för nästan 60 år sedan, påstår ett flertal figurer inom administrationen att tusentals kubanska militära trupper finns i Venezuela.

Man ignorerar sålunda de upprepade uttalandena från kubanska myndigheter att det inte finns någon truppnärvaro i Venezuela, där Kuba har tusentals anställda inom hälsovården och andra sektorer, och ignorerar även Maduros legitimitet, fastän han omvaldes i maj 2018 med 68 procent av rösterna.

Att skära av oljeleveranserna från Venezuela till Kuba skulle enligt Scott vara den mest effektiva åtgärden för att avsluta Maduros mandat, mot vilken Juan Guaidó utnämnde sig själv till president i januari och försökte genomföra en kupp i förra veckan med uppbackning från Washington.

Det är uppenbart att USA bör överväga användningen av skeppstillgångar för att blockera oljeflödet, tillade den republikanske lagstiftaren, som sa att han helt stöder Trumps hot om ett totalt embargo.

Scott, som också har uppmanat till ett militärt ingripande i Venezuela, uttalade sig samma dag som Kubas president Miguel Díaz-Canel på Twitter fördömde USAs planer mot Kuba och det venezolanska folket som perversa och uttalat interventionistiska.

Carlos Fernández de Cossío, chef för det kubanska utrikesdepartementets USA-avdelning, bekräftade i förra veckan i Prensa Latina att Kuba står solidariskt med Venezuela.

Vad Trump-administrationen vill är att vi ska ta hem den medicinska personalen, som tillhandahåller mycket viktig service till befolkningen, särskilt under de svåra förhållanden som landet nu genomgår på grund av USAs sanktioner, sa han.

Cubadebate 190508

Senador estadounidense pide bloqueo naval a Cuba en escalada contra la Isla