Oroligheter vid Venezuelas ambassad i Washington

Foto: Twitter Alina Duarte

Företrädare för den internationella NGOn Code Pink står kvar utanför Venezuelas ambassad i Washington till stöd för Nicolás Maduros regering, trots USAs repressalier.

På onsdagen inträffade nya incidenter vid den venezolanska ambassaden i Washington. Det senaste är att grupper från den venezolanska oppositionen som befinner sig i området vägrar släppa fram nödvändiga förnödenheter till de aktivister som försvarar byggnaden.

Ambassadens skyddsgrupp kastade ut en ryggsäck genom ett fönster, så att de på utsidan skulle fylla den med mat, men motståndarna behöll den. Den kunde senare återtas efter en del knuffanden mellan både motståndare och polis, informerade teleSURs korrespondent Alina Duarte.

Dessutom bröts elektriciteten till ambassaden. Carlos Vecchio, assistent till den av Guaidó utsedde ambassadören i Washington,  beskrev detta som ”en liten seger”.

Skyddsgruppen befinner sig på venezolanskt territorium eftersom Venezuelas regering bemyndigade dem att gå in och försvara fastigheten, efter att USA-myndigheter försökte stödja ett övertagande av de s.k. tjänstemän som utsetts av den självutnämnde Juan Guaidó.

Carlos Vecchio sa att han redan vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att få medlemmarna i Code Pink att lämna platsen.

Code Pink fördömde den venezolanska oppositionens roll i förhindrandet av införsel av nödvändiga förnödenheter till ambassaden. Detta är en paradox, eftersom Guaidó och hans anhängare säger att Venezuela behöver humanitärt bistånd, sa korrespondenten.

Företrädarna för Code Pink fortsätter utanför Venezuelas ambassad till stöd för president Nicolás Maduro och hans regering, trots att Donald Trumps administration påstått att de invaderar ett suveränt territorium och måste lämna.

Incidenterna vid den venezolanska ambassaden i Washington bryter mot de internationella fördragen om diplomatiska förbindelser, framför allt Wienkonventionen (1961).

teleSUR 190508 / cv

Denuncian situación irregular en embajada venezolana en EE.UU.

 

USA uppmanas följa Wienkonventionen

Venezuelas utrikesminister fördömde attacken mot den venezolanska ambassaden i Washington, samtidigt som man uppmanade till respekt för Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza krävde att USAs utrikesdepartement respekterar det Wienkonventionen säger om diplomatiska förbindelser och skyddar den venezolanska ambassaden i Washington, som denna onsdag utsatts för nya attacker av högergrupper som vägrar att släppa fram nödvändiga förnödenheter till de aktivister som försvarar fastigheten.

På Twitter fördömde Arreaza den uppkomna situationen, samtidigt som han bad USAs utrikesdepartement ”att skydda byggnaden som tillhör vår gamla ambassad i Washington”.

Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser (1864), som den venezolanska utrikesministern hänvisar till, är ett internationellt fördrag som reglerar diplomatiska förbindelser mellan länder och immunitet för diplomatisk personal.

Aggressionerna mot Venezuela fortsätter. Under dagen sade USAs säkerhetsrådgivare John Bolton att Washington ”kommer att fortsätta skära av banden mellan Kuba och Venezuela”.

Vicepresident Mike Pence attackerade i sin tur Kuba för påstådd inblandning i Venezuela, medan president Donald Trump hotade att införa ”ett totalt embargo” (blockad) och mer sanktioner mot Kuba om man fortsätter sitt stöd till Venezuela.

teleSUR 190509 / cv
Instan a EE.UU. a apegarse a convenios internacionales para proteger embajada de Venezuela