Kuba vinner ledande platser i FN trots USAs påtryckningar

Kuba valdes i FNs ekonomiska och sociala råd, ECOSOC, in som medlem av verkställandet organet för FNs barnfond (Unicef), verkställandet organet för Världslivsmedelsprogrammet(WFP) och Kommissionen för social utveckling.

USAs ansträngningar för att minska stödet till de kubanska kandidaturerna i FN har misslyckats, sa Kubas vice ständiga FN-representant Ana Silvia Rodríguez.

Att erhålla 50 röster av 54 möjliga visar på vår internationella prestige, trots alla påtryckningar som utövats av USA, sade den kubanska ambassadören, vilket Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez påpekade är ett erkännande för Kuba.

Kuba har ett nära samarbete med Unicef, ett institution som i flera år bekräftat att ön är det enda landet i Latinamerika utan undernärda barn, medan det i världen finns 146 miljoner barn som drabbas av detta.

Mitt i den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden som USA införde mot Kuba för mer än ett halvsekel sedan erkände FNs livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) framstegen som den karibiska nationen gjort i kampen mot undernäring . Dessutom ansåg denna organisation tillsammans med PMA att livsmedelssäkerhet och -suveränitet i Kuba är en permanent del av regeringens agenda.

Juventud Rebelde 190508

 

Cuba gana candidaturas en ONU, a pesar de presiones de EE. UU.