Hjälp: ryssar i Havanna!

Ryskt flottbesök i Havanna. Foto: Cubadebate, Roberto Garayocoal Martinez

Hjälp: ryssar i Havanna!

En del medier har blåst upp nyheten att Kuba tar emot ett ryskt flottbesök och försöker framställa det som en hotfull och aggressiv handling. Men det är inget märkligt med besöket. USA gillar inte att ryska fartyg befinner sig i regionen, medan de själva ständigt sniffar med sina armador i Östersjön, Svarta Havet och utanför ryska och kinesiska kusten. Nyligen seglade ett US-amerikanskt hangarfartyg, med följebåtar, in i Stockholms hamn utan att det väckte protester i samma medier som nu kritiserar Kuba. För övrigt är också ett kanadensiskt flottbesök aktuellt i Havanna. Kuba bestämmer själva vilka de vill ta emot och vilka de inte vill ta emot. Sedan får Washington och dess lydiga megafoner tycka vad de vill. 

För övrigt anlöpte en US-amerikansk atomubåt Kuba förra året, utan någon inbjudan från Kuba. Den gick till USA:s illegalt ockuperade militärbas i Guantánamo på kubanskt territorium. Inte hördes det några protester från bolagsmedierna då. 

Den journalistiska fördumningen, förolämpningen mot yrket har nått nya höjder. Rubriker som följande: ”Putin placerar en atomubåt och tre örlogsfartyg på Kuba mindre än 200 kilometer från USA”, ”Kuba ställer sig till Putins förfogande för att hämnas på USA för dess stöd till Ukraina” eller ”Upp till fyra fartyg från den ryska flottan anländer till Kubas hamn för att öva en missilavfyrning med hög precision”, är bevis på att företagsmedierna idag tjänar propagandasyften, inte informationssyften. Politisk och militär anpassning (till NATO), inte till sanningen.

Och de ljuger och ljuger igen om Kuba. Den här veckan kommer det till exempel inte bara att finnas ryska fartyg i Havanna, utan också kanadensiska fartyg. Men det finns inga rubriker om detta, och än mindre i en sådan alarmistisk, hysteris och oansvarig ton som om det ryska besöket. (Cubainformacion)

 

Tre fartyg och en atomdriven ubåt från den ryska marinen anlände på onsdagen på officiellt besök till Havannas hamn, där de kommer att stanna till den 17 juni. Fartygen är fregatten Admiral Gorshkov, oljetankern Akadémik Pashnin, bärgningsbogseraren Nikolai Chiker och ubåten Kazan.

Tidigare har det kubanska utrikesministeriet påpekat att ”inget av fartygen är kärnvapenbärare, så deras uppehåll i landet utgör inget hot mot regionen”.

Enligt det kubanska utrikesministeriet kommer de ryska sjömännen under sin vistelse ”att genomföra ett aktivitetsprogram som inkluderar artighetsvisiter hos chefen för den revolutionära flottan och guvernören i Havanna, samt besöka platser av historiskt och kulturellt intresse”.

Samtidigt rapporterades det på tisdagen att fartyg från den amerikanska flottan kommer att övervaka den ryska marinens förband. Enligt CBS News, som hänvisar till amerikanska tjänstemän med insyn i ärendet, kommer två jagare och två fartyg som bogserar undersökningsutrustning, att delta i övervakningen av ubåten, medan en annan jagare och en kustbevakningskutter kommer att skugga de tre andra ryska fartygen.

Det ryska besöket är en del av de ofta förekommande officiella besöken på Kuba av örlogsfartyg från länder i olika delar av världen. (Cubadebate)

 

En flottilj från den ryska marinen anlände till Havanna på onsdagsmorgonen som en del av ett planerat officiellt besök som följer på tidigare liknande besök mellan 2013 och 2019, bekräftade ministeriet för de revolutionära väpnade styrkorna (Minfar) i det karibiska landet.

Tankfartyget Pashin Fleet, som leder flottiljen, började kl. 7.47 lokal tid att passera genom det smala inloppet till den kubanska huvudstaden utanför Gamla Havanna. Som den kubanska regeringen tillkännagav förra veckan åtföljs logistikfartyget av fregatten Gorsjkov, den atomdrivna ubåten Kazan och bärgningsbogseraren Nikolai Chiker. Samtliga ska enligt planerna vara i Havanna fram till den 17 juni.

Minfar definierade det som ett protokollärt besök och sade i en kommuniké att det var en ”historisk praxis” mellan länder med ”vänskapliga och samarbetsinriktade relationer”. Den ryska ambassaden i Havanna menade å sin sida att det var ”ytterligare en demonstration av rysk-kubansk vänskap”.

Den kubanska regeringen meddelade också att ”inget av fartygen är kärnvapenbärare” och betonade att besöket ”inte utgör något hot mot regionen”. Lokala medier rapporterade att även om USA:s försvarsdepartement har övervakat flottiljens rörelser i flera dagar, uppfattar Washington inte denna ryska rörelse som ett hot, eftersom det rör sig om rutinövningar av den ryska norra flottan.

De ryska fartygens besök är ett komplement till andra krigsflottiljer från latinamerikanska, nordamerikanska, europeiska och asiatiska länder som också gör liknande stopp i Havanna. Så sent som förra veckan bekräftade Kubas utrikesministerium att ett kanadensiskt krigsfartyg kommer att anlända den 17:e, när den ryska flottiljen lämnar Havanna, också det på officiellt besök. (Telesur)

Cubadebate, och Telesur 240612(ZT), samt Cubainformacion 240613 (kortat och med källhänvisningar i originalet ZT)

Horror: ¡Rusos en La Habana! 

Buques y submarino de la Armada Rusa llegan a La Habana en visita oficial

Destacamento naval ruso entra en bahía de La Habana en visita oficial