Kuba på väg mot BRICS?

Bild: Creative Commons

Kuba med på BRICS-möte

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla talade på måndagen med sin brasilianske kollega Mauro Vieira inom ramen för BRICS Plus ministerrådsmöte, som äger rum i Ryssland. Vid mötet enades båda sidor om vikten av att fortsätta stärka de ekonomiska banden, handels- och samarbetet mellan de två länderna, rapporterade Rodríguez Parrilla på sitt X-konto. ”Vi enades om vikten av att fortsätta att stärka de ekonomiska, handels- och samarbetsmässiga banden mellan de två länderna.”

På måndagen hade Rodríguez Parrilla också samtal med sina motsvarigheter från Egypten, Sameh Shoukry, och Vitryssland, Serguei Aleinik, för att analysera läget i de bilaterala förbindelserna.

Kubas utrikesminister planerar att tala vid det utvidgade mötet med ministerrådet, där de tio medlemsländerna i gruppen (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika, Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Etiopien och Iran) och cheferna för utrikesdepartementen i andra likasinnade länder kommer att närvara. Efter mötet, som pågår till tisdag i staden Nizjnij Novgorod, kommer Rodríguez Parrilla att resa till Moskva för ett officiellt besök.

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla betonade vid BRICS ministerrådsmöte i Ryssland vikten och behovet av att fortsätta stärka integrationen och samarbetet för att uppnå en rättvis, demokratisk och jämlik internationell ordning.

Den kubanske utrikesministern informerade att han vid rådets förlängda session uttryckte sitt lands enighet med gruppens medlemsländer (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika, Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Etiopien och Iran), på grundval av multilateralism och respekt för mångfald.

Enligt nyhetsbyrån Prensa Latina upprepade Rodríguez Parrilla också den karibiska nationens vilja att dela med sig till BRICS av sina ”blygsamma erfarenheter och resultat” på områden som medicin-, läkemedels- och biofarmaceutiska industrier, till förmån för alla länder i Syd.

Han framhöll Kubas utmärkta relationer med de 10 stater som ingår i gruppen och betonade att ön är en del av långtgående initiativ som främjas av BRICS-medlemmar, såsom Belt and Road Initiative och Eurasian Economic Union, som observatör.

”Vi har bilaterala band på viktiga områden som kommer att bidra till att uppnå målen i vår nationella sociala och ekonomiska plan för år 2030, liksom målen för hållbar utveckling”, sade han.

Den kubanske ministern hänvisade till effekterna av de ensidiga åtgärderna i den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad som införts i mer än 60 år av USA:s regering, och fördömde att den har intensifierats till aldrig tidigare skådade nivåer. Trots detta, sade han, har det kubanska folket inte gett upp sina drömmar om att bygga ett bättre land för alla och för allas bästa, och i denna strävan tackade han BRICS-länderna och många andra runt om i världen för deras broderliga stöd.

Slutligen upprepade han sina lyckönskningar till de ryska myndigheterna och önskade dem framgång i deras arbete under det tillfälliga ordförandeskapet i BRICS, liksom under firandet av BRICS XVI:e toppmöte, som planeras äga rum den 22-24 oktober 2024 i staden Kazan.

Cubadebate 240611 (ZT)

Bruno Rodríguez Parrilla sostiene conversaciones con Canciller brasileño