Inte bara Havanna och Varadero

De större hotellen kan hjälpa till att fixa utflykter, hyrbil etc. Hotel Habana Libre i Havanna har en hel rad resebyråer i lobbyn. Exempel på arrangerade utflykter är natursköna Valle de Viñales i Pinar del Rio, Trinidads välbevarade 1700-talsstad, den lilla ön Cayo Levisa med bungalowhotell, bad, dykning och snorkling eller så kan man flyga till Santiago längst i öster som sägs vara Kuba i koncentrat. Det går också bra att ta reguljära bussar till alla destinationer. Via hotellen kan man också boka t.ex. show på den världsberömda nattklubben Tropicana och andra arrangemang.

Många turister vill se lite mer än världens vackraste badstränder, vilket brukar sägas om Varaderos. Fantastiska stränder finns på massor av platser också nära Havanna. I Havanna söker sig turisterna annars självklart till Gamla Havanna, de många fina museerna, de historiska platserna och ett mångfasetterat musik- och nöjesliv. I Havanna vill vi gärna rekommendera Revolutionsmuséet och världens enda Alfabetiseringsmuseum (En av Revolutionens första åtgärder var att utrota analfabetismen. De unga studenter som gjorde det blev i vissa fall offer för den kontrasgerilla som, med stöd av USA, spred terror i flera år i avlägsna bergsområden).

Är man i Havanna första halvan av februari bör man inte missa den stora Internationella Bokmässan, en folkfest där kubaner kommer i massor för att köpa ett brett utbud av böcker extremt billigt. I december pågår den Internationella Filmfestivalen som också drar mycket folk från när och fjärran.

Ett annat muséum att besöka är i Grisbukten/Playa Girón, där ett litet men mycket sevärt museum visar omfattningen av det USA-organiserade invasionsförsöket 1961. I Trinidad finns ett museum som beskriver kampen mot dåtidens ”contras”, kallade ”bandidos”, personer som med stöd av USA härjade i Escambraybergen flera år in på 60-talet och mördade unga studenter som arbetade med alfabetiseringskampanjen.

Vill man förstå mer av Kuba ska man försöka ta sig bort från turiststråken, ut på landsbygden, till städer och byar som inte finns med i utflyktskatalogerna. Det kan man göra med hyrbil eller med buss, tåg, som liftare eller som långfärdscyklist.

För dem som inte kan spanska kan det vara extra givande åka på en organiserad studieresa, kombinerad med bad och rekreation, eller på Solidaritetsbrigad. Svensk-Kubanska Föreningen ordnar bådadera. Mer info om sådana resor finns på denna hemsida. (se Till KUBA med Solidaritetsbrigad!)

Fantastisk dykning finns exempelvis på Isla de Juventud, María la Gorda, Cayo Levisa, Guajimico, Cayo Largo, Playa Girón, Faro de Luna, Jardines de la Reina, Varadero och många andra platser. Både sötvattens- och storsjöfiske erbjuds. Att se delfinuppvisningar och simma med delfiner ges det möjlighet till både i Havanna och i exempelvis Cienfuegos. Priserna ligger långt under liknande några tiotal mil norr om Kuba i Florida.

Ekoturismen växer stadigt, såväl i provinsen Pinar del Rio i väster som i bergskedjan Sierra Maestra i öster. Däremellan finns Escrambraybergen, Karibiens största våtmark Zapataträsket och mycket annat. Det finns grottor att utforska och hälsobad att njuta av. På landet är biltrafiken blygsam och cykling är ett alternativ. Kuba har många endemiska växter och djur, dvs sådana arter som endast finns på Kuba. Ett fågelskådarnas paradis bland flera finns runt Playa Larga och Zapataträsket, Karibiens största träskområde. Här kan man gå guidade turer med kvalificerade och engelsktalande guider. Även vid Playa Girón (Grisbukten) kan man gå guidade naturvandringar.

Idrott. Föredrar man att titta på när andra är aktiva så är Kuba bland de bästa i världen vad gäller baseboll, boxning och friidrott. Inträdesavgifter är mycket låga. Svenska idrottsutövare som åker till Kuba för att träna är en växande grupp.

Hälsoturismen växer stadigt. Framförallt är det latinamerikaner som utnyttjar den framstående kubanska hälsovården. Utlänningar får, i motsats till kubaner, betala för operationer. Dessa pengar används sedan till den gratis hälsovården för de egna medborgarna. Men det är i många fall ett mycket attraktivt alternativ. Européer börjar också upptäcka fördelarna med hälsobehandlingar på Kuba. Mer info om sådana resor finns på denna hemsida.