Juan Guaidós utförslöpa och andra blandade presspärlor

medier för kommunikation medier för manipulation

Så här på helgen kan det vara värt att fundera lite kring mediernas rapportering 

  • Juan Guaidós utförslöpa och andra presspärlor

4 mars presenterade TV-kanalen Telecinco (Spanien) Juan Guaidó som Venezuelas ”interimspresident”. 29 mars som ”ansvarig president”, 2 april blev han ”självutnämnd president” och fyra dagar senare var han bara ”oppositionsledare”. Är det att sakta inse fakta?

 

·        Ska pressen återgå till att skriva om basebollspelare som ”flyr” Kuba?

Under åratal kunde kubanska basebollspelare bara spela i de stora ligorna i USA om de bröt med sin idrottsförening i Kuba, angav en adress utanför Kuba, inte betalade skatt i Kuba och skrev under på att de inte tillhörde Kommunistpartiet. Detta fick du säkert inte läsa i pressen. Däremot att de ”flydde” från Kuba. I januari ändrades detta: Skattemyndigheten i USA tillät kubanska basebollspelare att spela i USA och en del av ersättningen skulle gå till Kuba för att finansiera breddidrott. Men denna sensationella nyhet varade inte länge. Trump upphävde tillståndet i början på april. Med applåder från medier som ”El Periodista Digital”, som skrev att man härigenom undvek att den ”kubanska diktaturen skulle fortsätta att profitera på spelarnas bekostnad”. Och nu kan vi också i fortsättningen läsa om dessa som ”flyr” eller ”deserterar” från den kubanska ”regimen”.

·        Det förorenade vattnet som var drickbart

I mars drabbades Venezuela av två stora angrepp mot sitt el-system som orsakade strömavbrott i hela landet i flera dagar. Men framförallt blev man utan vatten. Det som i Europa skulle betraktats som en terrorattack i stor skala. Men eftersom det handlar om Venezuela fick vi höra att det handlar om ”korruption” eller ”brist på underhåll”. Med ytterligare lögner; till exempel att befolkningen i Caracas var så ”desperat” så att den samlade upp ”förorenat vatten från en flod”. Allt lögn: det var rent dricksvatten från en ledning som gått sönder. Något som bekräftats av en rad alternativa medier.

·        Rysk desinformation: om det är USA:s ambassadör som säger det så är det så

”Krig mot desinformationen” hade den spanska dagstidningen ABC som rubrik. Det var ett angrepp mot ryska, kinesiska och iranska medier. Allt väldigt trovärdigt eftersom texten var undertecknad av en expert från Atlantic Council, en organisation som leds av USA:s ambassadör i Moskva. Och för att öka den journalistiska trovärdigheten inför den ”ryska desinformationen” kompletterades artikeln med ett foto på Kreml, som det stod i texten. Fast det var bara det att det inte var Kreml på fotot, utan det statliga historiemuseet i Moskva.

·        Döda brottslingar och ta deras organ: Venezuela?

En parlamentsledamot föreslår att organen hos misstänkta brottslingar som dödats av polisen ska kunna tas tillvara, också utan familjens tillstånd. Men eftersom detta händer i Brasilien och inte i Venezuela, Kuba eller Nicaragua, så får vi inte ens information om detta. Ledamoten tillhör Brasiliens president Jair Bolsonaros högerextrema parti.

Cubainformacion 190425 (nedkortat och med utförliga källhänvisningar i originalet)

Perlas informativas – La escalera descendente de Juan Guaidó