Kampanj mot familjelagen ekar av Peter Pan

Foto: CubaSí

Kampanjen mot den nya familjelagen påminner om en annan USA-operation

Abel Prieto, ordföranden för Kubas Casa de las Américas,  sade i dag att kampanjen mot den nya familjelagen har sin föregångare i Operation Peter Pan, som organiserades av USAs regering.

På sitt Twitter-konto påpekade Prieto att denna plan mot den då gryende kubanska revolutionen inleddes i oktober 1960 och åtföljdes av en stark kampanj för att destabilisera landet.

Han påminde om att det vid den tiden via film, TV och radio skickades ut budskap som till exempel: ”Kubanska mödrar, regeringens nästa lag kommer att vara att ta ifrån er era barn för att göra dem till materialismens monster”.

Genom Operation Peter Pan tvingade CIA över 14 000 kubanska barn i åldrarna 6-12 år att skickas från Kuba till USA och Spanien. Man påstod att den revolutionära regeringen skulle avskaffa föräldrarnas vårdnad av sina barn. Barnen överlämnades av sina föräldrar till katolska kyrkogrupper så att de kunde föras ut ur landet utan sällskap, helt ensamma.

Bland de osanningar som nu sprids av fiender till förslaget om en ny familjelag, Código de las Familias, upprepas återigen att ”staten kommer att ta vårdnaden om barnen från föräldrarna”.

Enligt den nya lagen får dock barn och ungdomar inte skiljas från sina mödrar, fäder och familjer hur som helst. I texten betonas att föräldrarna har ett ansvar för att se till att deras barn mår bra, vilket inte alltid sker, och man exemplifierar med om man tvingar barn att arbeta, berövar dem mat eller utövar fysiskt och till och med sexuellt våld mot dem. Under sådana omständigheter kan behöriga myndigheter enligt lagförslaget besluta att omhänderta barnen på grund av allvarlig underlåtenhet att följa reglerna eller bristande föräldraansvar, ett beslut som alltid kommer att vara en sista utväg och som måste omprövas med jämna mellanrum.

Tidigare på måndagen betonade den kubanske författaren Abel Prieto på sitt Twitterkonto att Kuba nu föreslår en familjelag som bygger på respekt för mångfald. Den 25 september kommer Kuba i en folkomröstning att rösta om ett lagstiftningsprojekt som försvarar alla människors värdighet, mitt i en värld där hat, intolerans, rasism och våld ökar.

Lagförslaget syftar till att skydda utsatta samhällssektorer, bekämpa diskriminering och våld i hemmet, erkänna de äldres rättigheter och är i linje med Kubas internationella åtaganden på dessa områden.

Folkomröstningen om den nya lagstiftningen kommer att äga rum på söndag den 25 september, och vallokalerna kommer att vara öppna från 07.00 till 18.00 lokal tid.

CubaSí 220920 (red: CV)

Campaña contra Código de las Familias recuerda operación de EEUU

Dokumentär om Operation Peter Pan, med svensk text på UR.

 

Samtidigt som bolagsmedia utomlands och Kubas katolska biskopar propagerar emot den nya familjelagen så svämmar sociala medier över av argument för att man ska rösta ja. Här ett axplock:

”Sluta döma och ta hand om er flock, och låt andra flockar beta på tillvarons fält som de vill, för när allt kommer omkring är era prästrockar inte något pass till himlen.” / Kari Krenn

”Det är dags att ta ytterligare ett steg mot rättvisa. Man har rätt att rösta nej, men ingen har rätt att ljuga om familjelagen”./ Ernesto Esteves Rams

”I ’familjernas lag’, som det kubanska folket kommer att besluta om, finns en regnbåge av jämlikhet som är outhärdlig för en viss konservativ obskurantism. Det är det mångfärgade gryningsljuset som kommer att utplåna mörkret från uttömda seder och bruk. Nya samveten med nya rättigheter.” / Fernando Buen Abad