Kuba 7 – 25 februari 2020: grön odling, social omsorg, kultur och hållbar samhällsplanering

miljö, kultur, bad och mycket mer på denna Kubaresa

Välkommen att följa med till Kuba 7 – 25 februari 2020! En resa med grön odling, social omsorg, kultur och hållbar samhällsplanering som tema!

Med den här inbjudan vänder vi oss till dig som funderar på förutsättningarna för människan att fortsätta befolka den här planeten. 

Skulle Kuba då ha svar på de frågorna? Det kanske är att säga lite för mycket, men efter Sovjetunionens kollaps för snart 30 år sedan tvingades Kuba, p.g.a. blockaden från USA, att hitta nya vägar för sin överlevnad. Detta har lett till att Kuba är ett av ytterst få länder i världen vars biologiska fotavtryck är neutralt och som har lyckats med att inte bara bibehålla en högtstående social omsorg och utbildning utan också att utveckla dessa områden.

Vår resa kommer att ta oss till ekologiska stadsjordbruk som finns i varje stad, skolor, vårdinrättningar, äldrevård. Sociala projekt som vänder sig till ungdomarna i närområdet som kommit på glid eller för att förhindra att de gör det. Vi kommer besöka solcellstillverkning och kommer att få möjlighet att prata med ansvariga inom de här områdena på central nivå.

Kuba satsar väldiga resurser på konst, kultur och musik inom såväl utbildningen som i hela samhället. Denna satsning kommer vi att ta del av.
Vi hoppas kunna belysa, förutom stadsjordbruken även andra typer av jordbruk. Hur arbetar man i Kuba med hållbar utveckling i skolor och universitet? Har man lyckats hålla kvar befolkningen på landsbygden? Vad har man för strategi för elproduktionen? Hur fungerar reningsverk? Vilken strategi finns för att försvara det man uppnått? Hur tänker man utveckla kollektivtransporterna? Satsar man på vegetarisk/veganska restauranger? Finns det miljöplaner? Dessa och många andra frågor hoppas vi få svar på. Säkert har du också egna frågor.

Övriga programinslag: Vandring i naturen, utbildningar i musik, dans, teater, måleri, skulptur, besök på förskola, äldreboende och skolor.

 

Här är en beskrivning av resans upplägg och längre fram finns ett program dag för dag. Sist finns en karta över rutten. (se länken längst ner på denna sida). 
Vi som anordnar resan heter Anna Artén och Mats Werning och har tillsammans anordnat ca 15 resor till Kuba och Anna ytterligare några på egen hand.

Målgrupp
Människor som är intresserade av och värnar kultur och miljö, vilket inbegriper växter, djur och människor och hur vi kan leva i harmoni med varandra.

Havanna
Vi börjar alltid våra resor i Havanna under 4–5 dagar. Vi försöker att blanda aktiviteter med egen tid, så att resenärerna får möjlighet att gå på egen upptäcktsfärd i stan.
Innehållet under dessa dagar brukar vara: Rundvandring i gamla Havanna, Salsakurs (viktig kunskap i Kuba 😊), besök på Alfabetiseringsmuseet, kultur- och gemenskapshetsprojektet Muraleando, Högstadieskolan Olof Palme. På resan skall vi försöka få till möte representanter för olika myndigheter som har hand om miljöfrågor och kultur. Besök vid det ekologiska stadsjordbruket i Alamar

Österut!

Efter dagarna i Havanna är tanken att åka österut mot Matanzas där vi kommer att besöka ytterligare ett socialt projekt och ser hur de använder kulturen som verktyg när de arbetar i en mindre stad.
Efter Matanzas åker vi mot Santa Clara för besöka miljö- och kulturverksamheter inom ramen för resans tema. Santa Clara är också Ches stad och det kommer att märkas när vi är där.
Nästa anhalt blir en övernattning uppe i bergen vid Hanabanilla för att nästa dag åka vidare på den uppdämda sjön för en fotvandring i regnskogen med tillhörande bad och mat.
Vidare till Santi Spiritus – en väldigt fin gammal kolonial stad där vi kommer besöka Guyabera-museet (de väldigt speciella skjortorna som man bär i Kuba) och Las Mariposas – ett underbart dockmakarprojekt. Så kommer vi att åka vidare runt i mellersta Kuba och på vägen besöka skolor, förskolor, jordbruk och sjuk- och hälsovårdsinrättningar på lokal och regional nivå.
Las Tunas, som kallas för skulpturernas stad, kommer vi att lära känna under några dagar.
Under resans gång kommer vi också lägga in lediga dagar vid stranden så att vi får tillfälle att bada i havet och hela resan avslutas med några lata dagar på Playa del Este utanför Havanna.

Mer detaljer och program dag för dag finns i länken nedan:

Miljöresa_MW_AA_2020

för mer info: mats.werning@gmail.com