Kuba antar djurskyddslag

De flesta kubaner är väldigt förtjusta i sina husdjur

Kuba antar sin första djurskyddslag

Kubas regering har godkänt en reglering om djurskydd. Det sker efter årtionden av kampanjande från kubanskt civilsamhälle, skriver nyhetsbyrån Reuters. Den exakta lagtexten har ännu inte publicerats, men dekretet kommer att reglera, bland annat, vetenskapliga experiment med djurförsök, omhändertagandet av övergivna djur och veterinärernas arbetssätt. Dekretet kommer också att reglera djuroffer, något som görs vid floder och kuster som en del av religiösa riter. De måste göras på ett ”snabbt och medkännande sätt, med undvikande av stress och smärta.”

Fernando Gispert, ordförande för Havannas lokalavdelning av Kubas Förening för Veterinär Medicin, säger att: ”Kuba var ett av få länder i Latinamerika som inte haft en djurskyddslag. Att få det nu innebär en enorm glädje.” Beatriz Batista, en av ledarna för djurrättsrörelsen slog fast att aktivisternas ansträngningar ”har satt ett exempel för alla som vill få sina röster hörda” av Kubas regering.

I en annan seger för djurrättsförespråkare, och som en del av Kubas utökning av den icke-statliga sektorn, så tillåts nu den privata sektorn att arbeta inom veterinärnäringen för att ta hand om husdjur. Medan kubanska civilsamhället länge rest frågan om djurrätt så har de strävat efter fler offentliga sätt att kampanja genom sociala media och offentliga protester. 2019 demonstrerade djurrättsaktivister i en officiellt godkänd oberoende protest.

Cuba Central Team (USA) 210305

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)