Kuba deltar i Konferens för Solidaritet med Västsahara

Kubas vicepresident Inés María Chapman. Foto: ACN

Södra Afrikas utvecklingsgemenskap (SADC) höll idag på morgonen en Konferense för solidaritet med Västsahara, i Pretoria, Sydafrika, där Kuba deltog som inbjuden gäst, representerad av vicepresident Inés María Chapman.

Under förmiddagen höll Kubas vicepresident många bilaterala möten, bland annat med ministern för Sydafrikas ordförandeskap, Namibias, Zimbabwes, Ugandas och Sahariska Arabiska Demokratiska Republikens presidenter; Lesothos premiärminister; Angolas och Seychellernas vicepresidenter samt utrikesministrarna i Namibia, Sydafrika och Venezuela.

Konferensen präglades av deklarationer av solidaritet med Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken, liksom av uppskattning till Kuba för dess roll i Afrikas befrielsekamp och dess avgörande deltagande i slaget vid Cuito Cuanavale. Som ett erkännande av denna seger beslutade SADC förra året att förklara den 23 mars som Dagen för Södra Afrikas Befrielse.

I sitt tal ratificerade vicepresident Inés María Chapman Kubas position av ”oföränderlig solidaritet med det västsahariska folket, och stödjer sökandet efter en definitiv lösning på frågan om Västsahara, som gör det möjligt att utöva rätten till självbestämmande och att leva i fred på sitt territorium”.

Vicepresidentens tal fick stort genomslag bland de närvarande delegaterna. En av de mest känslosamma ögonblicken var omnämnandet att 2 046 studenter från Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken på Kuba utexaminerats från högre utbildningar inom hälsoministeriet och ministeriet för högre utbildning. Denna information mottogs med ovationer av erkännande till det kubanska folket och dess regering för solidariteten med folket i Sahariska Arabiska Demokratiska Republiken.

Kubas UD 190326

Participa Cuba en la Conferencia de Solidaridad con el Sahara Occidental…