Kuba och Brasilien stärker banden

Kubas president Miguel Diaz-Canel och CelsoAmorim, Brasilien. Foto: Presidencia

Brasilien vill stärka banden med Kuba

”Vi vill att relationerna mellan Brasilien och Kuba ska präglas av stor vänskap”, sade den brasilianske presidentens rådgivare.

Den brasilianska regeringen under president Luiz Inácio Lula da Silva försöker återupprätta kommersiella och politiska band med Kuba, sade den sydamerikanske presidentens rådgivare för internationella frågor, Celso Amorim, på fredagen efter ett möte i Havanna med den kubanske statschefen, Miguel Díaz-Canel.

”Vi vill att förhållandet mellan Brasilien och Kuba ska präglas av stor vänskap”, sade den brasilianske tjänstemannen, som tillade att denna länk kommer att bidra till regional fred, vilket han beskrev som ”diplomatins största mål”.

I detta avseende informerade Amorim att han gett den kubanske presidenten ett brev från Lula, som, betonade han, ”symboliserar önskan att föra Brasilien och Kuba närmare varandra igen. Att återvända för att om möjligt förbättra relationen, som var mycket nära och kommer att bli det igen”.

Samtidigt meddelade den tidigare brasilianske utrikesministern att flera delegationer skulle komma till Kuba, inklusive affärsmän, tekniker (bland andra det brasilianska jordbruksforskningsföretaget), samt specialister från hälsoministeriet.

Kubas president å sin sida sade att den antillanska regeringen hade bekräftat sin vilja att ”gå vidare inom prioriterade sektorer och med möjligheter till utveckling av bilaterala band till förmån för båda folken”.

Mötet med den kubanske presidenten kommer efter att öns utrikesminister, Bruno Rodríguez Parrilla, tog emot Amorim i ett möte, som han beskrev som ”broderligt”.

Amorim, som varit Brasiliens utrikes- och försvarsminister, utsågs 2023 som chef för den brasilianske presidentens särskilda rådgivare.

Telesur 230819

Brasil afirma voluntad de volver a fortalecer relación con Cuba

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72