Kuba och USA: vilken är en ”misslyckad stat”?

vår digitala värld
Foto: Cubadebate

Kuba och USA: vilken är en ”misslyckad stat”?

De huvudsakliga vaccinerna mot covid-19 är patenterade av USA-företag. Trots detta dör nästan 400 personer av sjukdomen varje dag i USA. På Kuba, däremot, har de tre vacciner som utvecklats i landet gjort att det under de senaste sex månaderna nästan inte inträffat några dödsfall alls. Vilken var det de sa var en ”misslyckad stat”?

 

Nyligen stängde Facebook och Twitter ner dussintals konton tillhörande journalister och aktivister på Kuba som är för Revolutionen. Twitter har också börjat stämpla öns offentliga medier med etiketten ”media knutet till den kubanska regeringen”, vilket påverkar algoritmen och minskar spridningen av deras innehåll.

Det är avslöjande, för Twitter sätter denna etikett endast på offentliga medier i länder vars regeringar är obekväma för USAs hegemoni (Kuba, Ryssland, Kina, Iran eller Venezuela), alltså inte på europeiska offentliga medier som BBC eller Televisión Española. Inte heller de dussintals digitala anti-Castromedier som stöds med offentliga medel från USA betecknas som ”medier knutna till USAs regering”.

Men varför syns inte ägandet av ett medieföretag när det är privatägt? Varför läser vi inte att tidningar som spanska El País är ett ”Bill Gates-anslutet medieföretag”, när det får betydande medel från hans stiftelse, eller ”anslutet till Amber Capital”, ägare av Prisa-gruppen? För övrigt berättade grundaren av denna investeringsfond, Joseph Oughourlian, hur de beslutade att vrida den redaktionella linjen i tidningen El País åt den politiska högern, men ”vi var tvungna att vrida tillbaka åt vänster” när de inte uppnådde ”förväntat resultat”. Vad betyder det? Jo, att journalistiken idag inte är något annat än försäljning och marknad, och att pressfrihet i kapitalets händer är lika innehållslöst som begreppen ”höger” och ”vänster”.

Orkanen Ian har skördat sex dödsoffer på Kuba och mer än 120 i USAs delstat Florida. Med tanke på den enorma skillnaden i resurser mellan de två länderna är detta oförklarligt. Men det vore fullt förklarligt om media haft det minsta intresse av att rapportera om Kubas väloljade civilförsvarssystem, i motsats till det ”rädda sig den som kan” som råder i USA. Efter orkanen inträffade för övrigt ett landsomfattande strömavbrott som varade i flera dagar och ledde till protester på Kuba – som fick rubriker i den internationella pressen. Däremot kom de olyckor som ägde rum några veckor tidigare i Puerto Rico, när orkanen Fiona gjorde hela ön strömlös, inte med i nyheterna.

Familjelagen som godkänts på Kuba utökar och skyddar rättigheterna för kubanska kvinnor och LGTBIQ+-personer. I det ”avancerade” och ”demokratiska” Europa är det tvärtom. Italiens högerextrema, rasistiska och homofobiska regering arbetar redan för att begränsa t.ex. rätten till abort. Familjelagen godkändes i en folkomröstning med ett högt valdeltagande och efter ett massivt folkligt samråd i 78 000 offentliga möten. Men Kuba är en ”diktatur”, får vi höra. Storbritannien däremot – en etablerad ”demokrati” – har just fått en ny premiärminister och ett nytt statsöverhuvud (kungen), utan att någon av dem har utsetts i val.

De huvudsakliga vaccinerna mot covid-19 är patenterade av USA-företag. Detta hindrar dock inte att nästan 400 personer dör av sjukdomen varje dag i USA. På Kuba däremot har de tre vacciner som utvecklats i landet gjort att det under de senaste sex månaderna nästan inte har inträffat några dödsfall. Vilken var det de sa var en ”misslycka stat”?

I en rapport i den brittiska tidningen The Guardian påpekas att USA, trots sin enorma BNP, ligger på 41:a plats när det gäller att uppfylla FNs mål för hållbar utveckling, en plats lägre än Kuba. Tidningen konstaterar att i USA ”har nästan en av tio vuxna medicinska skulder och ett brutet ben kan göra dem bankrutt” och att det finns ”fattiga människor som säljer sin blodplasma för att få pengarna att räcka”. Bara i New York City finns det nu 80 000 hemlösa, vilket är det högsta antalet sedan den stora depressionen. I USA har skolskjutningar nått en rekordhög nivå i år, 257 i oktober. Fram tills dess hade 16 700 personer dödats av skjutvapen, vilket är tre gånger så många som antalet civila offer i kriget i Ukraina. Ska vi fortsätta prata om ”misslyckade stater”?

Ecuadors fängelser är rena krutdurken. För en månad sedan dog 15 fångar i ett upplopp och för några dagar sedan dödades fem poliser. Tänk om detta skulle ha hänt på Kuba, vilken medial uppmärksamhet det skulle ha fått, men det fick det inte eftersom det hände i Ecuador.

Vi har vid flera tillfällen fördömt att USAs regering döljer kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien för att skydda sina oljeintressen. Vi inser att detta äntligen har börjat förändras. Vita huset har just fördömt bristen på yttrandefrihet i det arabiska landet. Detta kommer dagar efter att Saudiarabien, trots påtryckningar och krav från Washington, anslöt sig till OPECs beslut att kraftigt minska oljeproduktionen. Men det är bara tillfälligheter, eller hur?

Cubainformación 221109 (med utförliga källhänvisningar i originalet)
/cv

Cuba y EEUU: datos para el certificado de “estado fallido”