Kuba ökar satsningen på förnybar energi

x

Kuba planerar att före 2030 till minst 10 % utnyttja förnybara energikällor för sin elkonsumtion. Landet visar sina framsteg inom området på XII Världskongressen för Vindkraft och förnybar energi, WWEC2013, som sammanträder mellan 3 och 5 juni i Havanna.

”Kuba uppvisar en kraftig utveckling av förnybar energi i allmänhet och vindkraft i synnerhet på senare år, trots de ekonomiska svårigheterna i jämförelse med andra länder”, sade Kubas representant på en presskonferens. Vindkraften har ökat från mindre än 0,5 MW 2005 till närmare 12 MW fem år senare. På nordkusten i provinsen Las Tunas bygger Kuba nu en vindkraftspark på 50 MW. Satsningen på förnybar energi minskar importbehovet av olja och utsläppen till atmosfären.

Solceller används för att få el till isolerade skolor, vårdcentraler och byar. Landet tillverkar självt solceller och har anläggningar för biogas. Restprodukter från sockerproduktion används i sockerbruken. För närvarande kommer 4 procent av elförbrukningen från förnybara energikällor

Cubadebate 130531
Foto: Cubadebate
Översättning: Zoltan Tiroler