Res till Kuba med Medicinare för Kuba!

INTRESSERAD AV KUBAS UNIKT FRAMGÅNGSRIKA HÄLSOVÅRD? HÄR ÄR RESAN FÖR DIG!

Nätverket Medicinare för Kuba planerar en resa till Kuba i slutet på november 2018. Du som arbetar inom området – följ med och studera Kubas hälso-och sjukvård på plats!

Kuba har, trots begränsade resurser, byggt upp en god och jämlik sjukvård som saknar motsvarighet i regionen. Deras satsningar på förebyggande hälsovård har gett som resultat att sjukdomar som är vanliga i grannländerna är nästan helt utrotade. Barnadödligheten har sänkts till västerländska nivåer.

Kuba lovordas gång på gång av WHO och av tacksamma mottagarländer (Vitryssland, Haiti, Pakistan bland många andra) när det gäller att bistå med läkare och annan sjukvårdspersonal i områden som drabbats av sjukdom eller naturkatastrofer. Till exempel skickar man nu sjukvårdspersonal till de karibiska länder som drabbats av orkanen Irma, och man bistod Sierra Leone med sjukvårdare (läkare och övrig personal) under Ebola-epidemin.

Vår resa blir två veckor i november – december, 24/11 – 7/12, när klimatet är idealiskt: den värsta hettan är över men det är fortfarande varmt och vattnet har en badvänlig temperatur.

Planeringen är preliminär, men vi startar i Havanna, huvudstaden, med minnen från kolonialtiden och framåt, med strandpromenaden Malecón, Gamla Stan där Ernest Hemingway hade sitt stamlokus och med många små restauranger och caféer där musiken flödar. Därefter åker vi österut till Cienfuegos och Sancti Spiritus där vi gör en dagsutflykt till Trinidad. Sedan vänder vi tillbaka västerut och åker via Cayo till Piñar del Rio och så tillbaka till Havanna.

Det kommer att bli besök på polikliniker, sjukhus och hos familjeläkare, äldrevård, stadsodling (Organoponico). Vi får lära oss en hel del om hur sjuk-och hälsovårdssystemet är uppbyggt och om deras förebyggande arbete vad gäller smittsamma sjukdomar som denguefeber samt även orkaner. Vi får veta mer om hur de använder sig av alternativ medicin och så får vi träffa representanter från kvinnoförbundet FMC. Vissa kvällar har vi tid avsatt för seminarier och diskussioner om vad vi har sett under dagen.

I Havanna ska vi naturligtvis besöka ELAM, där man kostnadsfritt utbildar ungdomar från i stort sett hela världen till att bli läkare och sjuksköterskor.

Priset hoppas vi ska stanna kring 25.000 kr, något dyrare om man vill ha enkelrum, men då är inte flygresan inräknad. Däremot alla övernattningar, de flesta måltiderna, buss med chaufför samt kubansk tolk.

Förutom studiebesöken kommer det att finnas tid för egna strövtåg, bad och naturligtvis salsa!
Kolla http://www.svensk-kubanska.se/medicinare/index.html och anmäl ditt intresse till Gun Ståhlberg, gun.stahlberg@gmail.com