Kuba skänker en halv miljon doser Covidvaccin till Västsahara

Foto: ACN

Kuba skänker en halv miljon doser Covidvaccin till Västsahara

I fredags donerade Kuba en sändning på 458 000 doser vaccin mot Covid-19 till Demokratiska Sahariska Arabrepubliken, som ska ges till barn i landet.

Västsaharas ambassadör i Havanna, Mohamed Salec Abdesamad, lovordade donationen i sitt folks och regerings namn vid en ceremoni som ägde rum i Finlayinstitutet i Kuba (IFV).

Diplomaten tackade Kubas president och hela Kuba i befrielserörelsen Polisarios namn. Han försäkrade att vaccinerna kommer att hjälpa flyktingarna och invånarna i de befriade områdena. Han fördömde också USA:s blockad mot Kuba och krävde att den omedelbart skulle upphöra.

Salec Abdesamad sa att det kubanska broderfolket, med sin ständiga solidaritet, visar för världen sin vetenskapliga förmåga, trots den extrema och aggressiva inringningen som Kuba lider under sedan mer än 60 år. Han framhöll också det internationalistiska arbete som de kubanska medicinska brigaderna utfört under pandemins mest kritiska stunder.

Diplomaten underströk uppfinningen och produktionen på ön av de fem vaccinkandidaterna, varav tre blivit vaccin, med utmärkta resultat, ”något som utgör en värdig framgång i mänsklighetens historia.”

Kubas viceminister för handel och investeringar, Deborah Rivas, pratade om det internationalistiska samarbetet som bygger en väg för en värld som är mer jämlik, rättvis och hållbar. ”Vårt stöd och solidaritet med det sahariska broderfolket och dess regering i kampen för att försvara sitt territorium och för att uppnå fred och lycka”, sa hon.

Kuba har vänskapliga relationer med Den demokratiska sahariska arabrepubliken, vilket visar sig i samarbete inom hälsovård och närvaro av kubansk medicinsk personal i landet. De finns också inom utbildningsväsendet och stipendier ges till västsahariska studenter så att dessa kan utbildas i Kuba.

Yuri Valdés Balbín, director adjunto del Instituto Finlay de Vacunas. Déborah Rivas Saavedra, viceministra de Comercio Exterior y la Inversión Extranjera (Mincex). El excelentísimo señor Mohamed Salec Abdesamad, Embajador Extraordinario y Plenipotenciario de la República Árabe Saharaui Democrática. Foto: ACN

Acto de donación de vacunas cubanas efectuado en la sede del Instituto Finlay de Vacunas, en La Habana, Cuba, el 25 de febrero de 2022.

Cubadebate 220225

Cuba dona al pueblo saharaui miles de dosis de vacuna soberana 02
Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)