Kubansk poet portas från poesifestival

Nancy Morejón. Foto: Prensa Latina

Kubansk poet portas från poesifestival

Efter påtryckningar från anti-kubanska högerkrafter har Marché de la Poésie, Frankrikes största poesifestival, dragit tillbaks inbjudan till Nancy Morejón, en av Kubas mest berömda poeter, essäister och kulturkritiker. Festivalen har i år Karibiens poesi som tema och Morejón hade bjudits in som hedersordförande. Inbjudan kritiserades bland annat av franska PEN-klubben genom Jacobo Machover, en författare med kubansk bakgrund som lämnade Kuba som nioåring. Enligt kritikerna innebär Morejóns medlemskap i det kubanska kulturarbetarförbundet UNEAC, där hon är ordförande för författarsektionen och redaktör för förbundets tidning Revista Union, att hon är för närstående den kubanska regeringen.

Även om mycket av Nancy Morejóns författarskap är samhällskritiskt och rör kvinnors och afrokubaners situation är hon en uttalad anhängare av den kubanska revolutionens ideal. Hon har tidigare föreläst och läst poesi i både Europa och Förenta staterna, där hon även undervisat vid Wellesley College och University of Missouri. Hon har en examen i fransk litteratur vid Havannas universitet och har översatt franskspråkiga karibiska poeter som Aimé Césaire till spanska. Hennes egna dikter finns översatta till ett tiotal språk. 2003 kom hennes diktsamling Där ön sover som en vinge ut i svensk översättning av Lasse Söderberg.
President Miguel Díaz-Canel, kulturministern Alpidio Alonso Grau och UNEAC har alla uttryckt sitt stöd för Nancy Morejón. Flera kubanska kommentatorer har kopplat den tillbakadragna inbjudan till trakasserierna mot musikgruppen Buena Fe som hemsidan tidigare rapporterat om.

Några länkar i original, publicerade 230531:
Prensa Latina, Kubas ambassadör i Frankrike