Kubanska läkare hemma från Mexiko

Kubanska läkare hemma igen från Mexiko

I lördags, efter tre månader i arbetet mot Covid-19 i Mexiko, har de kubanska hälsovårdsspecialisterna återvänt hem, rapporterar OnCuba News. Gruppen, bestående av 578 kubaner, är den sista av Henry Reeve-brigaderna som återvänder hem.

Av de 578 var 265 läkare, 285 sjuksköterskor, sju epidemiologer och tio hälsovårdsexperter.

Gruppens ledare, Miladys Orraca Castillo, beundrade gruppens disciplinerade arbete. Marcela Ebrard, från Mexikos Utrikesdepartement, publicerade en tweet i vilken hon tackar kubanerna för deras ”ovärderliga stöd” i dessa svåra tider och önskade dem en lycklig resa hem.

Under sin vistelse i Mexiko arbetade brigaden på nio sjukhus och behandlade 54 000 patienter. Bland dem 43 000 som testats positivt för Covid-19. Kubanerna utbildade också mexikanska hälsovårdsarbetare och gav stöd på akutmottagningar, inre-medicinmottagningar, brännskadecentra och epidemiologiska avdelningar.

Mexiko är ett av 50 länder som fått hjälp från kubanska läkare under Covid-19 pandemin. Trumpadministrationen har refererat till dessa läkare som ”slavar” och har under de senaste två åren uppmanat länder att inte be om kubanskt bistånd. I april fördömde Trump och USA:s UD ländernas användning av kubanska medicinska brigader och hävdade att deras lön och arbetsvillkor var oacceptabla.

Under tiden fortsätter kampanjen för att tilldela Henry Reevebrigaderna Nobels Fredspris att vinna stöd. Uppropet har fler än 30 000 underskrifter och stöds bland andra av författaren Alice Walker, musikern Silvio Rodriguez och skådespelaren Mark Ruffalo.

Center for Democracy in the Americas 200731

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72