Kubas värdighet och motstånd ett världsarv

Foro de Sao Paulo i Brasilien: Kubas värdighet och motstånd är ett världsarv

Nyligen avslutades det  XXVI Foro de Sao Paulo, Brasilien under temat ”Regional integration för att gå framåt i suveränitet för Latinamerika och Karibien.”

Brasiliens president, Lula da Silva, deltog vid invigningen. Han sade bland annat om den latinamerikanska integrationen: ”Vi befinner oss alla i samma skyttegrav.” Sammankomsten gjordes möjlig tack vare Brasiliens Arbetarparti, PT. Mötet samlade representanter från olika sociala rörelser och partier från 27 länder i Latinamerika och Karibien.

Vid det internationella forumet beslutades det att förklara Kuba för ”värdighetens världsarv” på grund av dess långvariga och heroiska motstånd mot nordamerikanska aggressioner och sanktioner. Deklarationen lyder: ”Det kubanska folkets värdighet är ett föredöme för alla nationer och folkliga partier i världen”.

Forumet kräver ett ”ovillkorligt upphävande av det kriminella och allt hårdare ekonomiska, kommersiella och finansiella embargo som USA:s regering har bedrivit mot det kubanska folket i mer än 60 år, och vi kräver att Kuba tas bort från den nordamerikanska listan över statliga sponsorer av terrorism. ”

Social Forum, som ett politiskt debattforum bland latinamerikanska vänsterpartier, organisationer och intellektuella, har funnits sedan 1990. Lula da Silva är tillsammans med Fidel Castro en av grundarna  av Foro de Sao Paulo. Det grundades med syftet att ena den latinamerikanska vänstern efter Sovjetunionens sammanbrott. 

Lula y Foro Sao Paulo och diverse källor på nätet 230709 (ZT)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72