Kupprådgivare säger upp sig. Magsur kommentar i USA.

Det gick inte som legoknektarna hade tänkt sig. Foto: VTV

Misslyckade kupprådgivare säger upp sig

De i USA stationerade rådgivarna till Venezuelas självutnämnde president Juan Guaido säger upp sig efter kuppfiaskot. Den högerextreme strategen Juan Jose Rendon säger till nyhetsbyrån AP att han betalade tidigare ”gröna baskrar” för att genomföra ”Operation Gedeon”, i vilken Venezuelas president Nicolas Maduro och andra myndighetspersoner skulle mördas eller oskadliggöras. (dvs. mördas).

Såväl Rendon som Sergio Vergara bekräftade sina uppsägningar i offentliga brev efter att de i tisdags medgav att de hade kontrakterat den US-amerikanske legoknekten Jordan Goudreau för att leda den misslyckade operationen.

Rendon uppger till AP att han betalade den förre gröne baskern 50 000 dollar för att täcka vissa utgifter. Goudreau bekräftade betalningen för AP och till andra media. Enligt honom hade ”Operation Gedeon” koordinerats med Guaido, som undertecknat ett kontrakt på 212 miljoner dollar 16 oktober 2019.

Goudreau offentliggjorde det påskrivna kontraktet i vilket hans företag, Silvercorp USA, anlitades för att utföra tjänster, inklusive ”strategisk planering, införskaffande av material och rådgivning för att utföra projektet”. Det var påskrivet av ingen mindre än Guaido som nekar till allt trots bevisning och vittnesmål från hans eget team.

”Silvercorp ville, med uppmuntran av Guaido, orsaka våld. Han ville döda mig”, sade president Maduro i lördags i samband med fler detaljer kring det senaste försöket till destabilisering kom till ytan.

Så här långt har 31 legoknektar arresterats. Bland dem två tidigare Gröna Baskrar från USA. Dessa har bekräftat den roll som Goudreaus företag spelat, inblandningen från Colombia och Guaidos nära rådgivare.

I fredags sade Venezuelas Riksåklagare Tarek Saab att han begärt utlämnande av Goudreau, Rendon och Vergara för deras inblandning i ”utformandet, finansieringen och utförandet” av kupplanerna.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza sade i lördags att man överväger att föra talan mot USA inför Internationella Brottmålsdomstolen ICC. Likaså ett åtal mot Ivan Duques regering i Colombia för att ha upplåtit landets territorium för träning och planering. [USA å sin sida kräver att få tillbaka sina legoknektar och hotar med åtgärder mot Venezuela].

Telesur 200511

US-Based Advisers From Guaido’s Team Quit Over Foiled Coup Plot

Magsur kommentar från ”The Americas” om misslyckad kupp:

Hur Kubas spioner hela tiden vinner. De har infiltrerat ännu ett försök att störta Venezuelas Nicolas Maduro.

Ett gäng legoknektars misslyckade landstigning på Venezuelas klippiga kuststräcka för att störta diktatorn Nicolas Maduro är ytterligare en tragedi för den belägrade nationen.

Gryningsuppdraget var tänkt som överraskning. Men legoknektsgänget bemöttes omedelbart av venezolansk trupp, för Venezuelas säkerhetstjänst hade infiltrerat dem grundligt. Några dödades i strid, men många avrättades. Bland de tillfångatagna finns 2 USA-medborgare.

Sammanbrottet demoraliserar en förslavad nation som lidit förfärliga umbäranden och brutalt förtryck. Det ger också tillfälle att begrunda styrkan i Kubas asymmetriska krigföring och sofistikerade underrättelsetjänst, som under över ett halvt århundrade har varit i hälarna på USA. Förutom dödsfallen kommer fiaskot att fördjupa oppositionens misstankar och misstro, framför allt mot ”vänner” som säger sig ha brutit med diktaturen.

USAs regering har meddelat att de inte hade någon ”direkt inblandning” i angreppet från havet. Joran Goudreau, tidigare Grön Basker som var gängledare, hade kontaktats av USA-stödda rådgivare till ”interimspresident” Guaido, men Guaidós sambandsgrupp har insisterat på att interimspresidenten aldrig hade gått med på operationen.

”The Americas” Mary Anastasi O´Grady, 200510, Översättning Eva Björklund.

Översättarens kommentar: ”The Americas” är en USA-tidning och tankesmedja ”för hela Amerika”, grundad på idén att hela Amerika, Nord- och Syd, tillhör USA, och behöver USAs ledning.  I detta fall gick det ju inte så bra.

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72