USA fortsätter att sponsra terrorism mot Kuba

Kubas ambassad i Washington. Foto: Twitter @CubaMINREX

USA fortsätter att sponsra terrorism mot Kuba

Flera veckor efter terrorattentatet mot Kubas ambassad, i de välbevakade diplomatkvarteren i Washington, har USA:s myndigheter fortfarande inte tagit kontakt med Kuba. De har inte bett om ursäkt för att de inte lyckades hindra ett regn av skottsalvor från en AK47:a mot ambassaden. De har inte gett Kuba information och de har inte velat ha något samarbete med Kuba. Orsaken är enkel – USA:s politik ligger bakom attacken. Man kan föreställa sig reaktionen om det varit USA:s ambassad i Havanna som utsatts för ett liknande angrepp!

USA:s regering fortsätter att stödja terrorism mot Kuba också på sitt eget territorium.

30 april öppnade en man eld med en AK-47 mot Kubas ambassad i Washington. Han gav upp utan motstånd när han greps av polis.

Hur har då ”rättvisan” i USA agerat inför ett sådant brott? Vilken respons har USA:s Utrikesdepartement givit Kubas regering? Vilka undersökningar utförs av FBI, hemliga polisen och de andra speciella agenturer som är inblandade?

I en klar kränkning av internationell rätt, och också i strid med landets egna lagar, så är USA totalt tyst i ärendet.

Varför? Helt enkelt för att USA:s regering själv, med sin hatfyllda politik, sin aggression ekonomiskt, finansiellt, propagandamässigt, stimulerar, uppmuntrar och finansierar fientliga aktioner mot Kuba, dess regering och dess representanter.

Det har varit fallet ända sedan revolutionens seger 1 januari 1959. Från det datumet har kontrarevolutionära grupper tränats och betalats av CIA. CIA har planerat och utfört ett stort antal terroristattacker mot Kuba med resultatet att närmare 3 000 kubaner dödats och stora materiella förluster åstadkommits.

Det är inget nytt att USA:s regering och dess säkerhetsorgan har skyddat erkända terrorister som genomfört sabotage och attackerat Kuba. USA har också tillåtit terroristgrupper som Omega7 och Alpha 66 att träna på dess territorium och förbereda aktioner riktade mot Kuba.

2020 fortsätter Kuba att vara målet för en ny fas av förvärrade attacker ekonomiskt och medialt på order från Washington. Syftet maskeras med det falska påståendet om att ”kämpa för frihet och demokrati för det kubanska folket”, medan det är uppenbart att det enda USA eftersträvar är sin långvariga och aldrig uppfyllda önskan att förstöra den kubanska revolutionen och det exempel som det utgör för världen.

I detta smutsiga krig, och utan några moraliska skrupler, utnyttjar USA varje skändlig typ som dyker upp och som spelar dess spel. Den återutnämnde OAS-chefen Luis Almagro hamnade i den positionen för länge sedan och har en lång historia av att stödja statskupper i Latinamerika, liksom att ställa sig bakom våldsamma oppositionsgrupper som genomför attacker mot demokratiskt valda regeringar.

Trots att Kuba (gladeligen) slutat tillhöra ”USA:s kolonialministerium” [Som Che Guevara döpte OAS till] har Almagro inte slutat att på order från USA och utrikesminister Pompeo attackera Kubas regering.

Men hur desperata kan USA:s regering bli för att hemfalla till så löjliga och grova typer som den så kallade kubansk-amerikanske programledaren Alex Otaola och hans skvallerprogram för att attackera Kuba? Utan att gå in på detaljer om denne föraktlige karaktär så anser jag att hans YouTubekanal har blivit ett offentligt medel för aggression, attack och smutskastning av Kubas regering. Inklusive spekulationer om Otaolas förbindelser med förövaren av attacken på Kubas ambassad.

Både i själva programmet och i dess chat hetsas för att framkalla en resning i Kuba. Här uppmanas till att placera bomber och använda drönare i attacker. Kubaner i och utanför landet uppmanas att ”göra slut på diktaturen”. Dessutom uttalas hot mot landets politiska ledare. I programmet den 6 maj avslutar Otaola sändningen med att göra reklam för nästa. Den kommer att gästas av (surprise, surprise) ingen mindre än Luis Almagro och USAID-chefen John Barza. Med andra ord, den politiske nickedockan Almagro ska uppträda på den groteska scenen med den som betalar, dvs. USAID och Barza. Båda uttolkare av det som utrikesminister Pompeo sagt till dem, förmodligen på förslag av den anti-kubanske senatorn Marco Rubio.

Otaola skröt med att hans program genom att rättfärdiga USA:s blockad och attackera Kubas hälsovårdssamarbete med andra länder, skulle kunna ”ge diktaturen dödsstöten.”

Jag insisterar på USA:s ansvar och medbrottslighet i alla våldsamma aktioner som skapas mot Kuba och dess representanter, såväl i Kuba som utanför. Det som en konsekvens av den terrorpolitik som USA främjar. Det sätter ett negativt exempel för den övriga världen och de ackrediterade ambassaderna i landet som bör känna tvivel för sin säkerhet inför frånvaron av svar och agerande från de lokala myndigheterna på våldsamma aktioner av detta slag.

Säkerhetsagenturerna i USA kan undersöka och styra utövarna av våldsdådet och deras förbindelser, inklusive de som uttryckligen uppmanar till våld som i detta fall och i fallet med den vulgäre programledaren.

Som avslutning vill jag påminna om att Trump har råkat i vanrykte för sin hantering av Covid19. Presidentvalen närmar sig och flera av hans vallöften, inklusive ”regimförändring i Kuba och Venezuela” har inte uppfyllts. Händelser på senare tid kan innebära att det är en kapplöpning för att behaga valmanskåren i Miami, som är ökänt anti-kubansk och anti-venezolansk.

Under tiden fortsätter Kuba och Venezuela att stå emot.

ZonaFranK 200507

 

De cómo el gobierno de Estados Unidos continúa patrocinando el terrorismo contra #Cuba en su propio territorio.

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är det om du blir medlem!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa) till Swish- eller pg-numret ovan.