Några av de värsta terroristdåden mot Kuba

Föräldrar till ungdomar som mördades av CIA-agenterna Bosch och Posada Carriles

De värsta terroristdåden mot Kuba

Den 6 oktober var det på dagen 44 år sedan CIA-terroristerna Posada Carriles och Orlando Bosch lät spränga ett civilt kubanskt flygplan i luftrummet över Barbados. Alla 73 ombord, många av dem barn, omkom. Det första attentatet av detta slag på Västra Halvklotet. Det är ett av många exempel på den terrorism, med ursprung i USA, som Kuba utsätts för. Så sent som 30 april 2020 attackerades Kubas ambassad i Washington med automatvapen.

Mellan 1959 och 1998 genomfördes 681 terroristattacker av betydelse. Drygt hälften av dem ägde rum mot kubanska intressen i USA. Som följd av terroraktionerna och invasionen i Grisbukten har 3 478 kubanska män, kvinnor och barn fått sätta livet till. Ytterligare 2 099 har invalidiserats. Kuba har levt under konstant belägring sedan revolutionen 1959: militär-, ekonomisk-, kommersiell- och mediebelägring. USA-imperiet har varit oförtröttligt i angreppen på den lilla ön som har lyckats visa att det är möjligt att med värdighet hålla på ädla principer.

Allt har provats mot Kuba. Statsterrorismen mot ön började strax efter revolutionens seger 1 januari 1959 när USA släppte loss kriminella gäng, torterare och mutkolvar som hade lämnat Kuba. Det blev vaggan till den antikubanska Kubamaffian. Motbjudande mördare och torterare som Esteban Ventura, Pilar Garcia och många andra, liksom skamlösa tjuvar och de viktigaste samarbetsmännen med diktatorn Batista, fann omedelbart en fredlig fristad i USA.

När jordreformen tillkännagavs organiserade och finansierade USA attacker på kubanska ledare och uppmuntrade terrorism. Fler än 50 bombningar har genomförts under årens lopp mot såväl sockerbruk som samhällen. Det gjordes med små flygplan som kom och återvände till USA, givetvis utan att straffas. 110 attacker med dynamit, sprängning av 200 bomber, 950 mordbränder, sex sabotage av järnvägar med urspårning som följd och i april 1961 invasionen av Grisbukten. Fler än 600 mordförsök på Fidel Castro och andra ledare, biologisk krigföring som dödade barn och gamla samt orsakade omätliga förluster för ekonomin.

Här följer några av de värsta terroristattackerna som initierats, uppmuntrats och finansierats av USA. Här finns ovedersägliga bevis på den kriminella naturen hos en nation som ständigt utropar sig själv som mästare på mänskliga rättigheter och världspolis. [Vi har valt att inte publicera de mest hemska fotona från attentaten].

1. Sprängningen av fartyget La Coubre

Året efter revolutionen, 1960, utfördes en mängd attentat mot offentliga inrättningar som biografer, teatrar, skolor och affärer med syftet att skapa panik i befolkningen. Den blodigaste av dess attentat under året var sprängningen 4 mars av det franska fartyget La Coubre i Havannas hamn. Attacken orsakade 101 döda, inklusive flera fransmän, och 200 sårade.

2. Sabotaget mot varuhuset El Encanto

13 april 1961 utfördes ett attentat mot landets största varuhus. Det låg i centrala Havanna. En arbetare omkom, hela fastigheten förstördes, liksom många bostäder i närheten. Detta skedde i upptakten till invasionen av Grisbukten.

Varuhuset El Encanto efter attentatet

3. Morden på ungdomar i alfabetiseringskampanjen

Det kubanska folket minns med sorg morden 1961 på läraren Conrado Benitez och jordbrukaren Eliodoro Rodriguez 5 januari; på läraren Delfin Sen Cedré i okotober, på läraren Manuel Ascunce och jordbrukaren Pedro Lantiuga 26 november. I byn Bolondron mördades barnen Yolanda och Fermin, 11 och 13 år; Albinio Sanches 10 och Reinaldo Nunez 22 månader. Morden genomfördes för att sabotera alfabetiseringskampanjen som pågick på landsbygden och för att minska stödet för revolutionen. Deklassificerade dokument visar CIA:s direkta inblandning i en operation som de kallade ”Operation Silence”. Genom denna försåg CIA terroristerna med vapen, ammunition och sprängmedel.

CIA upprättade ett särskilt center i Florida för att genomföra hemliga operationer mot Kuba. I januari 1960 hade det 40 anställda, i april 1961 var de 588.

4. Attack på flygplan

Flygkaptenen Fernando Alvarez, pilot på flygplanet IL-18 och vakten på samma plan, Edor Reyes, mördades av Jose Maria Betancourt. Det var 27 mars 1966 som Betancourt försökte tvinga planet att flyga till USA där kubanska kapare alltid tas emot som hjältar. Ombord på planet fanns 97 människor, inklusive 14 barn. Kapningen misslyckades tack vare kaptenens mod och vägran att flyga till USA. Istället landade han på Havannas flygplats. Då sköts kaptenen och en annan i besättningen. Andrepiloten skadades allvarligt.

De mördade vid flygkapningen. Piloten vägrade flyga till USA.

5. Attack mot staden Boca de Samá

12 oktober 1971 genomfördes en attack mot staden Boca de Samá på nordöstra kusten. Den fega attacken på en liten stad orsakade två döda och flera personer, inklusive två barn, skadades.

6. Attacker på kubanska fartyg

4 oktober 1973 attackerades de kubanska fiskebåtarna Cayo Largo 17 och Cayo Largo 34 av två kanonbåtar som dödade fiskaren Roberto Torna Mirabel. Den övriga besättningen lämnades i gummiflottar, utan mat och vatten.

7. Sprängningen av ett kubanskt civilflygplan

Det värsta attentatet vid denna tid utfördes 6 oktober 1976. Sprängningen av ett flygplan tillhörande det kubanska flygbolaget Cubana under flygning. 73 personer fanns ombord. 52 av dom var kubaner (bland annat det kubanska ungdomslandslaget i fäktning), 11 unga guyaneser (6 av dem kom för att studera till läkare i Kuba) och de övriga 5 var från Nordkorea. Alla dog.

Attentatet genomfördes av två av de mest ökända terroristerna: Orlando Bosch, som fick speciellt tillstånd av USA:s president för att bosätta sig i USA; och Luis Posada Carriles, som också fick leva sina sista år och gå fri på Miamis gator. Båda rekryterades av CIA 1960 och var specialister på sabotageteknik.

Föräldrar till ungdomar som mördades av CIA-agenterna Bosch och Posada Carriles

8. Mordet på den kubanske diplomaten Felix Garcia i New York

Den kubanska FN-diplomaten Felix Garcia mördades 11 september 1980 i samband med att han, tillsammans med chilenska kollegor, mindes Salvador Allendes motstånd mot den USA stödda kuppen 1973.

När Felix stannade vid ett trafikljus senare på dagen mördades han av en beväpnad man med fyra skott. Felix var den förste diplomat, ackrediterad vid FN, som mördades i USA. Mördaren var Eduardo Arocena, ledare för extremhögergruppen Omega 7. En organisation som verkade i åratal i USA utan några påföljder.

Kuba har dokumenterat 581 attacker mot kubanska representanter i utlandet. Antalet har utökats på senare tid.

9. Införande av dödlig dengue

I maj 1981 började patienter uppträda infekterade med en typ av Dengue-2 virus som är genetiskt skild från den typ som finns i Karibien. Istället var det relaterat till ett laboratorium i USA. På några veckor hade en epidemi brutit ut i en sjukdom som aldrig tidigare förekommit i Kuba. Fler än 344 000 personer infekterades. 158 dog, av dem var 101 barn.

Undersökningar visade att epidemin medvetet fördes in i Kuba av USA-agenter. 1984 erkändes detta av Eduardo Arocena, chef för terroristorganisationen Omega 7. Innan sjukdomen brutit ut hade personalen vid USA:s bas i Guantanamo vaccinerats mot denna form av Dengue-2 och inte ett enda fall visade sig på basen, medan hela övriga Kuba drabbades.

Med enorma ansträngningar lyckades Kuba på fyra månader besegra epidemin, något som experter trodde skulle ta flera år. De ekonomiska skadorna var omfattande.

10 Sprängningar på turistinstallationer

Kubansk Amerikanska Stiftelsen CANF [som de svenska liberalerna och CRD har haft/har goda förbindelser med] är finansiär av politiska kampanjer och kandidater, inklusive presidentkandidater, ledde terroristaktioner mot Kuba från 1992 och framåt. Deras agenter placerade bomber på kubanska turistanläggningar som hotell och restauranger. I en av dessa attacker omkom den unge italienske turisten Fabio Di Celmo. Syftet var att förstöra Kubas turistnäring som började få allt större betydelse för landet.

Terrorismen är inget från enbart det förflutna. Den nuvarande administrationens aggressiva och hatiska tal är en grogrund för nya terroristattacker. Det visades av beskjutningen med maskingevär av Kubas ambassad i Washington 30 april 2020. [En attack som USA inte betecknat som ett terroristdåd, inte har bett Kuba om ursäkt för och inte har delgivit Kuba några uppgifter om].

Cuba Support Group, Ireland 201006 (nedkortat)

Ten terrible moments of terrorism against Cuba

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72