Nicaragua – lite snack, mycket verkstad

Sjuksköterskor på väg med vaccin. foto: Jairo Cajina/El 19 Digital

Nicaragua – lite snack, mycket verkstad

Trots alla kampanjer från Vita Huset och Bryssel att förvägra Nicaraguas befolkning covid vacciner överträffar nu landet med råge sina plågoandar och lagom till nyår kommer målet med 80% vaccinerade av befolkningen nås. Till skillnad från oss i Sverige så vaccineras alla invånare från 2 år och uppåt, då Nicaragua har tillgång till de kubanska vaccinerna Abdala och Soberana 2.

 

Vaccinerad i hemmet

Medan svenskar, européer och nordamerikaner bråkar om var, när och hur vi ska vaccineras. Vem som ska få gå på en ishockeymatch, bio eller på nyårsmiddag skickar MINSA (Hälsovårdsministeriet) ut personal för att vaccinera nicaraguanerna i hemmet, på jobbet eller i skolan, så att vanligt folk ska kunna gå till arbetet och delta i sina dagliga aktiviteter med en minimerad risk för att bli smittade. Takten ligger på ca 60.000 vaccinerade om dagen.

Barrio Hugo Chávez, Léon 24 december 2021.

Foto övre: Alyson Ruiz, 4år och vaccinerad, slår sönder en piñata med godis på julafton. En av många gåvor som delas ut i fattiga områden, skänkta av Svensk-Kubanska Föreningen i Jönköping och Helsingborg.

Foto nedre: Kvartersfest. 

Genom solidaritet från Kuba, Kina och Ryssland har Nicaragua idag tillräckligt med vaccin för hela befolkningen och i veckan landade ytterligare 800.000 doser vaccin donerade av Peking. I Nicaragua finns fortfarande många byar och samhällen som bara nås till fots, till häst eller med flodbåtar och det krävs en hel del organisation, infrastruktur och brigadister för att genomföra en nationell vaccination. Dessutom krävs engagerade människor och en regering som verkligen arbetar för folks bästa, och inte enbart för att föda en redan övergödd läkemedelsindustri och riskkapitalister inom hälsovården, för att lyckas med sådana här massiva uppdrag.

En Eskimoförsäljare, Nicaraguas svar på Hemglass och ett klassiskt inslag i gatubilden. Försäljaren blir vaccinerad under ett arbetspass. 

Foto: Silails Managua, Facebook
Foto: Ministerio de Salud Nicaragua

Vaccinationsbrigad ”Casa por casa” (”Hus för hus”) i huvudstaden Managua

Kina och Nicaragua har dessutom i rekordfart inlett ett samarbete inom flera områden med fokus på att ytterligare bekämpa fattigdom samt utveckla utbildnings- och hälsovårdssystemet…grundläggande mänskliga rättigheter in Nicaragua.

Den 28 december kan man läsa om den danska Facebookgruppen ”Digital Civil Olydnad”, som i demokratins namn uppmanar sina medlemmar att boka upp vaccinationstider och covid-tester i Danmark och sedan aldrig dyka upp. En aktion i syfte att förstöra danska myndigheters försök att dämpa spridningen av covid-19 och rasera danskarnas förtroende för hälsoministeriet. En egoistisk och osolidarisk aktion i en tid då Danmark befinner sig i fritt fall med rekordsiffror för smittspridning.

Tror inte ens att oppositionen i Nicaragua skulle komma på en så urbota korkad idé, även om de absolut inte är kända för att attrahera de skarpaste hjärnorna vare sig lokalt eller utomlands.

Nils Assarsson, León, Nicaragua i December 2021