Nu är det kulturutbyten som Trump attackerar

skärmdump video bbc.com/news

Trump attackerar kulturutbyte. Det går inte en vecka utan att USA inför nya attacker på Kuba. Idag kom besked om att Vita Huset förbjuder federal finansiering av kulturellt- och utbildningsutbyte mellan länderna. Förutom mot Kuba införs samma regler mot Syrien, Nordkorea och Ryssland. Det innebär att kulturutbyten mellan länderna allvarligt försvåras.

”USA kommer inte att ge icke-humanitärt bistånd relaterat med handel, inte heller kommer det att tillåta funktionärer eller anställda hos regeringarna i Kuba, Demokratiska Republiken Korea, Syrien och Ryssland att delta i utbytesprogram i utbildnings- eller kulturellt syfte under budgetåret 2020”, står det i dokumentet undertecknat av Trump.

Presidentdekretet villkorar fonderna för utbyte till att dessa länder ska ”uppfylla minimistandarden i lagen vad gäller eliminering av trafficking.”

De ”hårda tagen” från presidenten har att göra med senatorerna Marco Rubio och Diaz Balart. De är inte bara en förändring gentemot förre presidenten, Obama, utan en ny strategi för inblandning. Det blir en naturlig anledning till att säga upp utbyten mellan kubanska och nordamerikanska institutioner.

Cubadebate 191104 (nedkortad)

Trump arremete contra el intercambio cultural EEUU-Cuba