Ny OAS-manöver mot Kuba regisserad av USA

Foto: Prensa Latina

 

Den 18 september 2018 meddelade USAs ständiga OAS-representant att en utfrågning skulle hållas i oktober om en påstådd kriminell anklagelse mot kubanska ledare. Denna nya order från USA välkomnades av OAS generalsekreterare idag, 7 december, genom att dra igång en fars om mänskliga rättigheter på Kuba, mot den kubanska revolutionen och dess främsta ledare; och en samling kontrarevolutionärer finansierade av USA stämde in i kören.

Eugenio Martínez Enríquez, generaldirektör för Latinamerika och Karibien vid Kubas utrikesdepartement, upprepar med anledning av detta att Kuba inte ger ”varken OAS, dess generalsekreterare eller deras sanna manipulatörer någon som helst rätt att döma över vad vi kubaner på ett osjälviskt, altruistiskt och solidariskt sätt gör för att växa och utvecklas i frihet och oberoende”.

”Upplägget i OAS väckte varken stöd eller intresse”, sade han och tillade att ”det är vulgärt förtal av OAS generalsekreterare att påstå att kubaner deltar i tortyr i Venezuela och Nicaragua”.

”De enda kubanska torterarna i Venezuela var terroristen Luis Posada Carriles och andra CIA-agenter som OAS aldrig fördömt. Inte heller har man bekymrat sig om den omänskliga och grymma behandlingen i det olagliga fängelse som USA inrättat i det ockuperade Guantánamo”.

”OAS generalsekreterare kan inte förklara den tystnad med vilken organisationen förbigått försvinnanden och tortyr utförda av de militärdiktaturer USA skapat och stött i Latinamerika och Karibien.”

”OAS har alltid varit ett verktyg för USA för att tillämpa Monroedoktrinen, som den nuvarande administrationen återupplivat. Denna misskrediterade organisation och dess generalsekreterare underskattar återigen våra länders suveränitet för att med total respektlöshet hänvisa till systernationer som Venezuela och Nicaragua.”

”De som kommer att misskrediteras är de som i denna OAS-show vill få till stånd nya åtgärder mot Kuba och som stödjer USA-regeringens fabricering av förevändningar för att öka spänningen mellan de båda länderna.”

(Cubaminrex / #VoceríaMinrex)

181207

http://www.minrex.gob.cu/es/nueva-maniobra-de-la-oea-contra-cuba-bajo-libreto-de-eeuu