Olja från Venezuela löser krisen

En bensinmack i Havanna den 10 oktober. Bensinköarna är borta.

Kubas aktuella energikris verkar vara förbi tack vare nya oljeleveranser från Venezuela.

Den senaste tidens brist på olja och bränsle beror på USA:s upptrappade ekonomiska krigsföring mot Kuba. Sedan mitten av september rådde därför en akut bränslebrist i Kuba, eftersom oljeimporten hade blockerats av USA. Köarna vid bensinstationerna var långa, befolkningen uppmanades att spara på el, många buss- och tågavgångar fick ställas in.

I veckan nådde en större oljeleverans från Venezuela fram till Kuba, för första gången sedan mitten av september. För att kringå USA:s sanktioner fick en äldre del av Venezuelas handelsflotta aktiveras igen. Eftersom bara äldre lastfartyg som inte längre används i andra sammanhang kommer till insats, så spelar USA:s svartlistande av dessa fartyg ingen större roll. Tack vare de nya oljeleveranserna är de långa köarna vid landets besinståtioner nu borta. Från och med den 15 oktober ska också de vanliga tidtabellerna gälla igen för landets bussar och tåg.

Samtidigt som bränslekrisen verkar vara över kan kubanerna glädja sig åt en annan god nyhet: Sedan den 9 oktober  finns 4G på Kuba. Det nya och snabbare mobiltelefonnätet finns till en början i elva av Kubas 15 provinser. I och med detta har president Miguel Díaz-Canel kunnat hålla två av sina löften: att snabba på digitaliseringen av Kuba och att energikrisen ska lösas utan elavbrott som drabbar befolkningen, något som i fall för stunden låter Donald Trumps löfte om att ”klämma åt” Kuba framstå som relativt tomt.

Källa: Cubaheute.de