Oljeutsläpp i Matanzas under kontroll

Oljeutsläpp vid Jesús Rabí i Matanzas. Foto: Aida Sotolongo.

Ett betydande oljeutsläpp inträffade i området kring sockerbruket Jesús Rabí i Matanzas. Det är redan under kontroll och man arbetar nu med att samla upp större delen av oljan.

Enligt uppgifter från Eric Minoldi Pérez, chef för företaget UEB Azumat, inträffade olyckan på lördagseftermiddagen då en bränsletank som matar destilleriet intill fabriken gick sönder.

Oljetankens bas gick sönder vilket fick till följd att 268 000 liter brännolja rann ut på gatorna i samhället kring fabriken. Ca 24 timmar senare, tack vare snabba åtgärder av specialister, hade man samlat upp ca 135 000 liter.

Minoldi Pérez förklarade att den insamlade brännoljan skickas till olika raffinaderier i syfte att återanvändas, och att när uppsamlingen och saneringen är klar, kommer kvarvarande olja, som är förorenad, att blandas med sten och användas till vägförbättringar i området.

Oscar Luis García Martínez, representant i Matanzas för vetenskaps- och miljödepartementet , medgav att olyckan var  betydande, men att än så länge finns inga indikationer på att det haft någon inverkan på miljön eller jordbruksområdena. Han försäkrade att man under de kommande timmarna kommer att få fram mer exakta utvärderingar.

Ricardo Sánchez Calero, chef för provinsens Sockerbolag sade att haveriet inte påverkar sockerskörden.

Cubadebate 190422

 

Corrió petróleo en las calles de Calimete, Matanzas, por derrame en el central Jesús Rabí (+ Fotos y Video)