Önskan om samarbete möts med dödshot

Önskan om samarbete möts med dödshot

Öppet brev från Kuba-amerikanen läraren Carlos Lazo, som arbetar för att förbättra förbindelserna mellan länderna:

Angeläget! Bröder, idag har jag mottagit våld och dödshot mot mig och min familj. Varför? För två dagar sedan skickade vi en begäran till Joe Biden. Vi bad Biden at lyfta några av sanktionerna mot den kubanska familjen om han blir president.

Idag har flera digitala plattformar påbörjat en förtalskampanj mot mig och #Bridges of Love där begäran publicerades. Det är samma personer som försöker att svälta ut och förgöra det kubanska folket och framkalla en social explosion på ön. Vår begäran har utlöst hysteri, hat och fanatism. Detta har övergått i dödshot mot mig, min fru och mina barn.

Jag erkänner att jag är rädd. Samtidigt känner jag djup sorg. Jag är rädd för rädsla: att få dödshot är hemskt. USA upplever en våg av hat, intolerans, splittring och våld. På senare tid har vi sett inhemsk terrorism, främjad av folk, matade med fake-news och fanatism, vill ta ”rättvisan” i egna händer.

För några månader sedan besköt en terrorist, inspirerad av samma hat som attackerar mig idag, Kubas ambassad i Washington. En smutskastningskampanj mot mig kan få en av dessa fanatiker till att attackera mig eller min familj. Olyckligtvis är detta en realistisk möjlighet.

Det orsakar mig djup sorg att några av de som kom till USA för att söka ”frihet” besudlar och vanärar landet som gav dem skydd. När de blev medborgare i USA svor de trohet till landet; idag är de otacksamma och spottar på samma grundlag som de svor på att försvara. Vilken ironi! De som påstod sig fly från en diktatur igår har blivit diktaturanhängare idag! De som påstod sig fly från ”kommunistisk terror” har blivit fascister och inhemska terrorister här i USA!

2004 deltog jag i Irakkriget som sjuksköterska i USA:s armé. Vid krigsslutet fick jag Bronsstjärnan för tapperhet. Min enda merit var att jag hade gjort min plikt: jag räddade sårade soldater på slagfätet och samlade in mänskliga kroppsdelar medan bomberna föll. Jag kunde aldrig tro att jag, 15 år senare, skulle riskera mitt liv igen. Fast denna gång i USA. Och vad är anledningen till så mycket hat? För att jag förespråkar broar av kärlek mellan Kuba och USA.

Ja, jag erkänner. Jag darrar av hoten precis som jag gjorde för 15 år sedan på slagfältet. Det som höll mig uppe den gången var att jag trodde jag var del i ett uppdrag för kärlek: att bota de sårade, att trösta de lidande och att sluta ögonen på de unga, döda soldaterna.

Idag står jag inför samma dilemma: att fortsätta eller att ge upp. De som önskar hunger åt våra familjer, total ned- och avstängning, handlarna i hat, de är desperata. Vi är miljontals i USA, i Kuba och i hela världen. Vi ber om fred mellan våra länder, om att slå ner murar och bygga broar. Det är sant att jag är rädd, men jag tänker inte sluta.

Jag är inte ensam. Tusentals går med mig och Gud är på vår sida för att Gud är kärlek. Och jag känner att var och en av dessa familjer, i Miami eller i Havanna, de är min familj. Jag har oräkneliga far- och morföräldrar, fäder, mödrar och barn som är mitt blod. Ja, jag är rädd, men det är rädsla klädd i hopp.

Jag kan redan se det. Jag vet att en framtid av fred mellan våra länder kommer och att efter mörker kommer ljus.  Ja, jag är rädd. Men hatarna är räddare än jag: Tiden rinner ut för dem!

Carlos Lazo, October 13, 2020

Detta är vad Carlos Lazo ber Biden om och som orsakar hoten:

–        Reaktivera USA:s ambassad i Havanna och normalisera utfärdandet av visa och andra konsulära tjänster

–        Återupprätta Cuban Family Reunification Parole Program [möjligheten för kubanska familjer att återförenas] som Trump upphävde 2017.

–        Tillåt flygbolag från USA att flyga till de kubanska flygfälten igen

–        Tillåt obegränsade penningöverföringar till Kuba

–        Tillåt USA-medborgare att fritt resa till Kuba. De nuvarande resebegränsningarna är ett brott mot USA-medborgares rättigheter.

–        Tillåt och uppmuntra finansiella och komersiella relationer med Kuba. Uppmuntra ekonomiska investeringar och vetenskapligt och kulturellt utbyte mellan de båda folken

Cuba News Group 201013, National Network on Cuba 201014

Mer om petitionen på:  Carlos Lazo launches petition to Biden to repeal sanctions against Cuba if he wins the elections

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72