Polisvåldet fortsätter i Colombia

Protesterna i Colombia fortsätter trots övervåld från den militariserade polisen

Fortsatt polisvåld mot civila i Colombia

Ännu en ung person, Jhon Erik Larrahondo, har dödats av Colombias våldsapparat. Detta i storstaden Cali, som varit platsen för massiva protester mot regeringen Duques nyliberala politik. Dessutom skadades flera personer.

Också i Bogotá har kravallpolisen, ESMAD, gått hänsynslöst fram med fler än 40 ungdomar skadade natten till lördagen. Det under den 25 dagen av generalstrejken mot regeringen.

”Kommissionen för Rättvisa och Fred” informerade om att den oberoende läkarhjälpen i Bogota bekräftat att 41 ungdomar och barn skadats i de senaste manifestationerna. Av dessa har tre utsatt för våld mot ögonen. I en tweet skrev organisationen: ”Medicinsk personal och ambulanser behövs akut.” Man tillade att ESMAD använde bedövningsvapen och kulor mot ungdomarna.

I Cali attackerade ESMAD demonstranterna med tårgas och arresterade ca 35 personer av vilka 17 kvarhölls. ”Kommissionen för Rättvisa och Fred” fördömde mordet på Jhon Erik Larrahondo i Puerto Madero, Cali.

Kommunfullmäktigeledamoten Susana Muhamad i Bogota uttryckte sin oro ”för tio ungdomar som mer än 24 timmar efter att de anhållits av polisen. Man har fortfarande inte kunnat kontrollera i vilket tillstånd de befinner sig. Och en minderårig har gripits i Villavicencio.”

Organisationen Temblores publicerade i fredags en sammanställning över anmälningarna mot polisen sedan protesterna startade 28 april. Fram till 21 maj har 2 905 anmälningar mot polisen inkommit. 885 av dessa är anmälan om fysiskt våld, 43 är mördade, 1 264 har godtyckligt gripits och 575 våldsamma angrepp gjorts mot fredliga demonstranter. 39 är offer för våld mot ögonen, 153 är skottskadade, 21 har utsatts för sexuellt våld och sex är offer för våld baserat på kön.

Telesur 210523

Represión policial en Colombia deja un joven asesinado y más de 40 heridos

Protesterna skördar framgångar

Mobiliseringen hjälper. Generalstrejken hjälper. Seger för det colombianska folket och den massiva, folkliga och fredliga mobiliseringen. Nederlag för nyliberalismen och fascismen.

Den colombianska kongressen godkände i onsdags att frysa en utannonserad hälsovårdsreform. Det var samma dag som mobiliseringen mot regeringen Duque gick in på sin 22: dag. Med 27 röster för och fem mot beslutade kongressen att se över reformförslaget som regeringen lagt fram. Det är det andra regeringsförslaget som stoppas på mindre än en månad. Det efter att regeringens skattereform drogs tillbaka 2 maj.

Under ”Miljonmarschen”, som ägde rum i onsdags, gick colombianerna i de stora städerna ut på gatorna. Vägblockader genomfördes och på en del håll förekom våldsamma aktioner i närvaro av kongressledamöter och det alltid närvarande polisvåldet.

Även om två reformer stoppats såsom de protesterande krävt, så fortsätter den sociala resningen. Den har närts av ett allmänt missnöje mot staten som fick ett utbrott i november 2019 och som fram till nu krävt 50 döda och 600 skadade.

Tortyr i Colombia

Anklagelserna har tilltagit i styrka sedan människorättsledare i Colombia rapporterat om att de hört skrik och sett spår av tortyr och blod. De anklagar affärskedjan Exito i Cali för att ha förvandlats till ett tortyrcenter.

En av de allvarliga anklagelserna från Strejkkommandot och människorättsorganisationerna i Colombia är det dramatiska faktum att 548 av de protesterande som gripits av den ”Svarta Terrorpolisen Esmad” har försvunnit. Av dessa har 189 påträffats. Men fortfarande är 359 försvunna och utreds.

Händelserna i Cali den 19 maj i stadsdelen Calipso om att Exito skulle ha förvandlades till ett tortyrcenter är allvarliga. Vid de gigantiska demonstrationerna den dagen över hela Colombia, attackerade den militariserade polisen demonstranterna med eldvapen. Där förlorade den unga Angie Johanna Valencia Ordóñez, 27, livet. 

Människorättsorganisationerna anklagar Exito för att upplåta sina lokaliteter (en stormarknad) till tortyr och kräver att en utredning ska inledas. Samtidigt uppger ungdomar som deltar i motståendet i Cali att flera av deras kamrater har försvunnit.

Enligt radiostationen Contagio Radio mördades en av demonstranterna, Jhon Erik Larrahondo, i Calipso i lördags vid konfrontationerna med Esmad. Polisen vägrade och hindrade en kommission från människorättsorganisationerna tillträde till Exito i Calipso efter att folk uppgett att det fanns spår av blod och kläder, trots att polisen försökt radera spåren av detta. Enligt myndigheterna är anklagelserna grundlösa.

Kroppen från Brahian Gabriel Rojas Lopez, 24 år, som försvann den första dagen av strejken den 28 april i händerna på terrorpolisen ESMAD, flöt den 22 maj upp i floden Rio Cauca i närheten av Cali. Han är en av de 548 försvunna.

I den lilla staden Cajamarca i länet Tolima sköts en ung man ihjäl och fyra andra skottskadades när de attackerades av Esmad. En av de fyra fick ögat krossat och blir nummer 39 i raden av colombianer som fått ett öga sönderskjutet av Esmad, enligt människorättsorganisationen Temblores.

Dick Emanuelsson 210524

HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72