Portugisisk bank beslagtar 1,7 miljarder USD från Venezuela

Foto: teleSUR

President Maduro hävdar att USA-regeringens blockad är en godtycklig åtgärd som har gjort det möjligt för bankirer att hittills lägga beslag på över 30 miljarder dollar som tillhör det venezuelanska folket.

President Nicolás Maduro har fördömt det faktum att flera utländska länder blockerar medel från att överföras till venezolanska statliga bankkonton. Ett av dem är Portugal, vars Novo Banco har blockerat 1,726 miljarder dollar, som Maduros regering hade för avsikt att använda för inköp av nödvändiga förnödenheter till det venezolanska folket.

”Jag ber den portugisiska regeringen att utfärda ett uttalande. Novo Banco kidnappade 1,726 miljarder US-dollar som var avsedda för mediciner, mat och förnödenheter”, sa Maduro under en presskonferens på torsdagen.

”Jag kommer inte sluta fördöma USAs regering för att stjäla över 30 miljarder dollar från Venezuela”, twittrade den bolivarianska presidenten och tillade att hans land kommer att öka sitt försvar mot USAs president Donald Trumps imperialistiska blockad, som är ett ”omänsklig sabotage mot all vår import. ”

Venezuela genomför just nu en global kampanj för att fördöma USAs finansiella blockad och ekonomiska sanktioner, som i nästan två år har förhindrat inköp av läkemedel och mat och hindrar utvecklingen av den sydamerikanska nationen.

Sedan januari 2019 har Trump-administrationen infört sanktioner mot det statliga Petróleos de Venezuela S.A. (PDVSA), landets centralbank och individer som arbetar inom landets guldindustri. Dessa dekret har gjort det omöjligt för den venezolanska regeringen att överföra medel eller betala sina skulder, vilket kör ekonomin i botten.

”Trumps beslagtagna venezolanska finansiella resurser: Bank of England 1,359 miljarder, Citibank 220 miljoner, Bank of Glemstrem 509 miljoner, North Capital 267 miljoner, Novo Bank 1,726 miljarder, Sumitomo 467 miljoner US dollar.”

I april släppte det USA-baserade Centret för ekonomisk och politisk forskning (CEPR) en studie som visar att Trumps sanktioner mot det latinamerikanska landet är ansvariga för över 40 000 personers död på grund av bristen på snabb vård.

Venezolaner demonstrerade på torsdagen utanför den portugisiska ambassaden i Caracas för att kräva ett omedelbart frisläppande av de beslagtagna pengarna.

De flesta av demonstranterna var äldre personer som bar banderoller som sa: ”Släpp loss våra mediciner, Portugal”, ”Vi behöver material till hälsovården”, ”Säg Nej till USA-blockaden” och ”Respektera Venezuela.”

Enligt en undersökning av Centro Estratégico Latinoamericano de Geopolítica(Celag) har den finansiella blockaden mot Venezuela lett till en minskning av landets bruttonationalprodukt med motsvarande 350 miljarder dollar mellan 2013 och 2017.

Det rapporterades i januari att Novo Banco hade blockerat överföringen av minst 1,2 miljarder dollar till Venezuela från banken, som till 75 procent ägs av det privata equity-företaget Lone Star Funds i USA.

teleSUR 190510

 

Portugal Bank Kidnaps Over US$1.7 Billion in Venezuelan Cash