President Maduro besöker Kina och Algeriet

Nicolás Maduro i Kina.Foto: @NicolasMaduro

Venezuelas president Maduro summerar sin resa till Kina

På torsdagen höll Venezuelas president Nicolas Maduro en presskonferens i Peking där han presenterade en summering av sitt sex dagar långa besök i Kina.

Från Venezuelas ambassad i Peking betonade han att hans land alltid haft Kinas avgörande stöd när det gäller de godtyckliga sanktioner som USA och dess allierade infört.

Maduro betonade också att den strategiska relationen mellan Venezuela och Kina nådde en ny nivå efter hans möte med president Xi Jinping.

Den venezuelanske ledaren applåderade undertecknandet av den gemensamma deklarationen om inrättandet av det ”strategiska partnerskapet i alla prövningar och i alla väder”.

Texten lyder: ”I slutet av en lång arbetsdag med president Xi Jinping. Jag gav honom ett album med fotografier från hans besök i Venezuela 2014. Ett starkt broderskap förenar oss och fyller oss med styrka i början av det fjärde steget i den bilaterala relationen på högsta nivå.”

På onsdagen undertecknades 31 arbetsdokument i samband med det 17:e högnivåkommissionmötet Kina-Venezuela, förklarade Maduro och betonade att dessa samarbetsavtal omfattar frågor som ekonomi, handel, utbildning, turism, vetenskap och teknik, hälsa, rymdutveckling och civil luftfart.

”Vi har undertecknat ett avtal för venezuelanska produkter till den kinesiska marknaden”, sade presidenten och lyfte fram exportmöjligheter för kaffe, avokado, fisk och bläckfisk.

”Kina och Venezuela kommer att stärka gruppen som försvarar FN-stadgan. Detta kommer att vara ett centralt element i en strategi så att FN förr snarare än senare fördömer och upphäver systemen med ensidiga tvångsåtgärder”, sade Maduro.

”Vi befinner oss på 2000-talet, århundradet för slutet på hegemoni och imperialism, det århundrade då en annorlunda, multipolär och multicentrisk värld föddes, för fred och enighet.”

”Besöket har varit mycket framgångsrikt. Vi har hittat nya lösningar och nått nya vägar som kommer att leda oss till en enastående relation. Jag är glad”, avslutade Maduro.

teleSUR 230914 / cv

Venezuelan President Maduro Takes Stock of His China Tour

 

Nicolás Maduro i Algeriet. Foto: @NicolasMaduro

Venezuelas president anländer till Algeriet för att utöka samarbetet

Venezuelas ledare upprepade att de båda nationerna förenas av sitt åtagande att gå vidare i byggandet av en ny värld.

Venezuelas president Nicolás Maduro anlände till Algeriet efter sin officiella rundresa i Kina, där han höll ett möte med premiärminister Aymene Benabderrahmane i huvudstaden Alger.

Den sydamerikanska nationens president tillkännagav mötet i flera meddelanden som publicerades på X (tidigare Twitter).

”Nöjd med mötet vi höll med premiärministern i Demokratiska folkrepubliken Algeriet, Aymene Benabderrahmane”, skrev den venezuelanska statschefen.

”Algeriet och Venezuela, sade han, är två vänskapliga nationer som kommer att fortsätta att utvidga sitt samarbete för utveckling till gagn för sina folk. Tack för att du tog emot oss!”

I en annan publikation sade president Maduro: ”Jag tackar Aymene Benabderrahmane, premiärminister i Demokratiska folkrepubliken Algeriet, för välkomnandet och det möte vi höll under vårt besök i denna nation med vilken vi är förenade i djup vänskap och engagemang för en ny värld.”

Den venezuelanska presidentens pressavdelning påminde i ett uttalande om att under den eurasiska turné som Maduro genomförde i juni 2023 ”återupprättade Venezuela och Algeriet sina diplomatiska band och enades om att utarbeta en karta över samarbete enligt principerna om ömsesidig nytta”.

Båda länderna enades om att bygga en kraftfull ekonomisk, kommersiell och finansiell agenda för gemensamt välstånd inom områdena energi, olja, gas, jordbruk, vetenskap, teknik och universitetsutbildning, tillade den officiella bulletinen.

teleSUR 230914 / cv

Presidente de Venezuela llega a Argelia para ampliar relaciones de cooperación