Puentes de Amor tillbakavisar anklagelser

Puentes de Amor tillbakavisar anklagelser från antikubansk USA-senator

Carlos Lazo, ledare för rörelsen Puentes de Amor (Bridges of Love/Broar av Kärlek) som bekämpar USAs blockad mot Kuba, avvisar anklagelserna från USA-senatorn Marco Rubio, efter att denne bett FBI utreda om gruppen agerar som utländska agenter.

I ett uttalande som Prensa Latina fick tillgång till sade Lazo att organisationen och dess medlemmar agerar öppet och klargjorde att det inte finns någon motsättning mellan att vara kuba-amerikan och att vilja ha bättre förbindelser mellan Havanna och Washington.

–Senatorn anklagar mig för att ha träffat Kubas president Miguel Díaz-Canel, sa Lazo och betonade att han kommer att träffa vem han än behöver för att kräva att sanktionerna mot det kubanska folket upphör.

Han erinrade om att han med detta mål i åtanke redan tidigare hade talat med senator Mel Martínez, med kongressledamöterna Ileana Ros Lehtinen och Dan Burton (medförslagsställare till Helms-Burtonlagen, som kodifierar blockaden mot Kuba), och att han hade en kort dialog med en annan republikansk senator, Ted Cruz.

Han hänvisade till sina försök att få till stånd en dialog både med den tidigare presidenten Donald Trump (2017-2021), som införde mer än 240 åtgärder mot Kuba, och med nuvarande president Joe Biden, som för en liknande politik som sin föregångare, men att han bara lyckats träffa en tjänsteman på utrikesdepartementet.

Den Seattle-baserade läraren och Irakkrigsveteranen sa att han också skulle träffa Rubio för att förklara många av dessa frågor, eftersom Rubio aldrig har varit på Kuba, inte känner den kubanska familjen, och aldrig har promenerat på Havannas gator, sa Lazo.

Den republikanske senatorn i Florida, som är känd för sin antikubanska inställning, bad FBI om en ”omedelbar” utredning av Puentes de Amor för att ta reda på om de agerar som en oregistrerad utländsk agent för Kubas regering.

Lazo undrar vilket brott de har begått: ”Att transportera mjölkpulver till barnsjukhusen? Att transportera sprutor för pandemivaccinationer? Att de transporterat medicinen Custodiol för levertransplantationer till kubanska barn som behöver den? Det är detta vi och många, många andra organisationer gör.”

Rubios begäran kommer efter att Puentes de Amor på söndagen organiserade karavaner i Miami och andra städer runt om i landet mot den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden som har kvävt kubanska familjer i mer än sex decennier.

”Jag hoppas att FBI vidtar åtgärder och undersöker saken”, säger samordnaren för Puentes de Amor, ”för det kommer att framkomma många saker, men inte om rörelsen och dess medlemmar, utan om de hatare som ständigt försöker sabotera all förståelse mellan våra folk.”

Prensa Latina 220803
(Övers: Vaple)

Puentes de Amor rechaza acusaciones de senador anticubano de EEUU