Sanktionsnytt: Twitter blockerar massor med konton i Kuba

Medier för kommunikation Medier för manipulation

Twitter censurerar kubanska medier i massomfattning. Propagandakriget är en del av blockaden mot Kuba. 

Det är populärt att framhålla västvärldens pressfrihet och fördöma misshagliga länder, typ Kuba, för brist på denna frihet. Faktum är att pressfriheten i Väst är kraftigt begränsad. Och inte bidrar de stora aktörerna på något positivt sätt till att utöka den. Tvärtom. Exempelvis censureras kubanska medier och journalister i massomfattning. Inte av Kuba, utan av Twitter. 

Uttalande från Kubas journalistförbund:

I onsdags eftermiddag blockerade Twitter tiotals konton för kubanska journalister och medier. Detta skedde bara några minuter innan Kubas president Miguel Diaz Canel och andra kubanska regeringsföreträdare skulle framträda i TV.

Under en och en halv timme visade de noggrant de exceptionella ekonomiska åtgärder som behöver vidtas som svar på USA:s allt hårdare ekonomiska krigföring mot vårt land.

Knappt hade live-sändningen i TV-programmet ”Runda Bordet” börjat 18.30, ett program som miljontals kubaner såg fram emot, så började tiotals journalister via Facebook, Whatsapp och andra kanaler protestera mot att deras konton på Twitter plötsligt stängts ner. De kom åt sin ”timeline” men kunde inte kommentera, gilla eller retweeta.

Bland medierna som blockerades för att ”de bröt mot Twitters regler” finns nyhetssajten @Cubadebate med närmare 300 000 följare, digitala tidningen @Granma med cirka 167 000 följare. Vidare bland andra @MesaRedondaCuba, @RadioRebelde, @DominioCuba, @Cubaperiodistas, @CanalCaribe.

Också flera journalister uppmärksammade på Facebook att deras Twitterkonton suspenderats. Det gällde samtliga konton för journalister och chefer på Cubadebate, teamet i presidentens pressekretariat, vice ordföranden för Kubas Journalistförbund och journalister på dagstidningen Granma, bland flera andra. Dessutom blockerades Kommunikationsministeriets konto, liksom kontona för regeringstjänstemän. Bland dem chefen för utrikesministeriets presstjänst, chefen för CENESEX, Centro Nacional de Educación Sexual, Mariela Castro Espín.

”Det verkar vara en samordnad aktion med falska anklagelser om brott mot Twitters regler… När president Diaz Canel talar” så tystas han, skrev en journalist.

Det är inte första gången som kubanska användare av Twitter rapporterar problem med att komma åt sina konton. De får meddelanden om att de blockerats och bör följa proceduren för att komma åt kontot igen. Det nya denna gång är den massiva och samordnade blockeringen i denna cyberkrigföring. Den är uppenbarligen planerad för att inskränka yttrandefriheten för kubanska medborgare och institutioner, samt för att tysta landets politiska ledare.

”Insatsgrupp för Internet på Kuba”, en del av USA:s UD, utfärdade rekommendationer i juni och beskrev hur Internet är en motorväg för att effektivt kunna undergräva Kuba. Det har föreslagit ökade resurser för att öppna digitala platser med ”attraktivt innehåll”. Likaså arbetar det med att finansiera och ge stipendier för utbildning av ”cyberkrigförare” för att sprida lögner, politiskt krypskytte och mobbning. Dessa konton påverkas inte och stängs inte ner av Twitter.

Kubas Journalistförbund fördömer kraftfullt att utrymme för att uttrycka idéer stängs ner. Det sker i massomfattning mot journalister, redaktörer och medier. Vi kräver att de blockerade kontona omgående återupprättas, då de inte i något fall har brutit mot Twitters regler. Det är Twitter som flagrant trampar på journalisters rättigheter, hindrar dem från att utöva sitt arbete och försöker sätta munkavle på nyhetsförmedling om en händelse som är av största betydelse för vårt land.

UPEC (Union de Periodistas de Cuba) 190911

Declaración de la UPEC: Twitter censura masivamente a periodistas y medios en Cuba