Stora framsteg i Kuba för HBTQ-personer

Utan kubanska regeringens stöd hade de förbättringar i att inkludera HBTQ-personer vi ser inte varit möjliga.

Liam Durán, ung kuban, är nationell koordinator för ”Nätverket för transsexuella män i Kuba, Blå Själ”. Namnet kommer efter Liams, som är konstnär, fotoutställning i vilket han presenterar olika transsexuella män från ön.

Cubainformacion TV åkte till Pinar del Rio i västra Kuba för att tala med denne kubanske artist om hans verk och om de märkbara förändringarna i det kubanska samhället. ”Förändringarna i Kuba är uppenbara, och jag har upplevt dem. Nu har vi frihet att kunna manifestera vår sexuella identitet”, och tillägger att det är Cenesex och den kubanska regeringen som stått bakom dessa förändringar.

Pavel Leyva, koordinator i Las Tunas för ”Nätverket av ungdomar i Kuba för hälsa och sexuella rättigheter” pratar med Cubainformacion. Han understryker att ”det vore bra om världen visste vad vi ungdomar i Kuba gör för att förändra sakerna” när det gäller respekt för sexuell olikhet och kampen mot homofobi.

Han säger att det som internationella medier säger om Kuba är vädligt förvanskade och inte återspeglar de förändringar som HBTQ-rörelsen gjort på ön. Och han berättar sin livshistoria:

Han förkastades av sin familj för att han var homosexell. De tog till och med avstånd från ”hans mjuka röst” och krävde att han skulle vara en ”hård man”, en ”riktig man”. De sade att ”homosexualitet kan botas”. Han tog sin tillflykt till spriten och tog in på ett kloster. Men han kom fram till att han inte kunde låtsas vara den han inte var. Han lämnade klostret och började istället att öppet visa sin identitet. Han anslöt sig till aktivsm och arbetet i Cenesex, Det Nationella Centrat för Sexuell Undervisning, som nu fyller 30 år.

Cubainformacion 180709

http://www.cubainformacion.tv/index.php/genero/80041-sin-el-apoyo-del-gobierno-cubano-no-serian-posibles-los-cambios-que-vivimos-por-la-inclusion-de-personas-lgbtia