Svar till ”vänster”tidningen ETC

På fotot ungdomar som inte delar Palmgrens uppfattningar om Kuba

Sveriges Radios förre Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren, som stött statskupper och driver en mångårig kampanj mot allt vad vänster heter i Latinamerika, disponerar åter ett stort utrymme i ”vänstertidningen” Dagens ETC där han hyllar den ”nya” (men fortfarande USA-betalda) oppositionen i Kuba. Här får han svar av Kubakännaren Jan Strömdahl. (För i ETC kommer inte avvikande uppfattningar till tals). 

Hur stort är missnöjet på Kuba?

Enligt Lars Palmgren i Dagens ETC 21-02-07 är det mycket stort. Och skälen sägs vara valutareformen och den så kallade kulturrevolutionen med rötter i San Isidro, ett kvarter i Havanna.

Om man är regimmotståndare så vill man naturligtvis att missnöjet ska vara stort. Då väljer man att intervjua dem som stärker den uppfattningen. Och förser kubanernas högst levande revolution med citattecken.

Valutareformen är en osannolikt stor reform som påverkar alla kubaner och som det kommer att ta lång tid att finslipa. Det går inte att döma ut den efter en månad. Men det är klart att det är vågat att genomföra den samtidigt som Covid 19 stänger ute en stor del av turismen och USA lyfter den ekonomiska krigföringen till extrem nivå.

Reformen genomförs dock under ständig dialog mellan myndigheter och befolkning. Och det är något som är speciellt för den kubanska demokratin.

Anmärkningsvärt är att Palmgren kopplar samman det reella och stora problemet valutareformen med det lilla USA-finansierade kulturbråket Movimento San Isidro. Enligt regimfientlig västpress är det visserligen en stor sak. Men enligt Kuba och t.ex. Telesur är det bara en liten del av USA:s ständiga försök att införa en nyliberal regim och slå sönder Kubas ekonomi. Kontakterna mellan en handfull konstnärer, Miami-kubaner och diplomater från USA:s ambassad är väl dokumenterade. Se https://www.telesurenglish.net/news/cuba-condemns-us-operation-in-havanas-san-isidro-20201129-0001.html?fbclid=IwAR1FVwhzY4lvLO2RV7c6BlGTLFNS_gEFvd_IygBwdFfqwfB8wnDkXuyf9OQ.

Jan Strömdahl, författare till ”Kubas omställning till ekologisk hållbarhet”. 210213

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)