Terrorister greps på mindre än en timme

Attentat med molotivcocktail 220812
Molotovcocktail mot en butik i Diez de Octubre. Foto: Canal Caribe/Juventud Rebelde.

Terrorister gripna inom en timme

Det tog mindre än en timme för inrikesministeriets styrkor, med befolkningens beslutsamma stöd, att arrestera förövarna av ett sabotage med molotovcocktails i Havanna.

Händelsen inträffade i kommunen Diez de Octubre i huvudstaden, där två personer i bil kastade en brandbomb mot metalldörren till Cadena Caribe-butiken i hörnet av gatorna Tejar och Porvenir.

De två personerna – den ene, 38 år, bosatt både i Kuba och i USA och den andre, 39 år, bosatt i Lawton – körde enligt uppgifter från den kubanska televisionen i går, iväg efter att ha begått dådet och parkerade ungefär 1 200 meter från platsen. Där tog de fram en bensindunk som de hade i bagageutrymmet och började förbereda ytterliga tre brandbomber som de skulle använda samma kväll mot andra platser i staden.

Men medan de förberedde de nya bomberna för att skapa kaos och rädsla, välte bensindunken och polisen, som redan var dem på spåren, kunde gripa dem.

Sabotaget mot butiken i Diez de Octubre bekräftar kopplingarna mellan extremistiska grupper baserade i USA och en rad aktioner som syftar till att destabilisera landet. Men den snabbhet med vilken förövarna neutraliserades visar också på kubanernas vilja att försvara sitt land och att inte under några omständigheter tillåta att det lugn som kännetecknar våra gator (och som utan tvekan är en av revolutionens stora landvinningar) bryts av terrorister och legoknektar.

Därför har de ständiga uppmaningarna från utlandet via digitala plattformar till våld och oroligheter inte fått önskad effekt i ett fredsälskande samhälle. Det visar de senaste händelserna i Diez de Octubre.

Det som skulle vara en väckarklocka för den allmänna opinionen, där kubaner kastar brandbomber mot statlig egendom, blev på mindre än en timme raka motsatsen: två terrorister som följde instruktioner från utlandet greps tack vare folkets samarbete.

Bomberna de hade förberett exploderade så att säga i deras händer.

Ronald Suárez Rivas, Granma 220812
(Övers: CV)

Detienen en menos de una hora a los autores de un sabotaje en La Habana

Bilder och video från nyhetsprogrammet i Cubadebate