Trump skärper USA:s blockad mot Kuba

USA:s finansdepartement meddelade nu i tisdags (4 juni) att man skärper trakasserierna mot Kuba och mot US-amerikanska medborgare som vill resa till Kuba. Det handlar om hårda nya restriktioner,bland annat ett förbud mot så kallade “folk till folk”-resor.

Det handlar om rekreations och studieresor. Den US-amerikanska motiveringen är att “Kuba fortsätter att vara ett kommunistiskt fäste i regionen”.

Detta utspel kommer samtidigt som Trumpregimen hotar med successivt höjda tullar för Mexiko om landet inte “stoppar invasionen av centralamerikaner in i USA”.

Det sker samma dag som den amerikanska regimen vid statsbesöket i Storbritannien förklarar att det i det handelsavtal som man vill sluta bara britterna lämnat EU så ska ”allt finnas på bordet” . Enligt president Trump och hans Londonambassadör Woody Johnson bland annat den statliga sjukvården (NHS) som US-amerikanska privata bolag kastar giriga ögon på.

När det gäller de skärpta restriktionerna för US-amerikaner att besöka Kuba så förklarar Colin Laverty, chef för “Studieresor till Kuba” – ett av de största av USA-företagen som organiserar resor till Kuba –  att “detta kommer helt enkelt att döda ”folk till folk”-resorna”.

Trump-administrationen är på sitt rovgiriga humör.

Peter Widén

Artikeln tidigare (5/6) publicerad i eFOLKET